Nieuws27 jun '14 10:34Aangepast op 27 jun '14 14:42

Snoeiafval draagt bij aan kankerbestrijding

Auteur: Melvin Captein

Het snoeiafval van de Taxushaag kan levens redden. Een stofje uit de takken van deze heg wordt verwerkt in chemokuren. Tientallen Nederlandse gemeenten starten met het inzamelen ervan.

Monique Zeeuw van Vergroot de Hoop, de organisatie die het project begeleidt, omschrijft hoe mensen de plant kunnen herkennen. "Het is geen conifeer. De takken hebben naalden en vaak zitten er ook wat rode besjes aan. Ze worden vooral gebruikt voor decoratieve doeleinden."

Om een medische functie te kunnen hebben moet er wel veel van het materiaal worden ingezameld. Voor een maal chemotherapie is een kubieke meter tuinafval nodig. "Gelukkig komt de plant erg veel voor in Nederland", zegt Zeeuw.

"Particulieren hebben hem ook vaak in de tuin staan. We vragen de gemeenten met wie we samenwerken dan ook bakken op te stellen zodat mensen, zelfs als ze maar een beetje snoeiafval hebben, toch hun bijdrage kunnen leveren." In totaal doen er zeventig dorpen en steden mee.

 

De actie is in de zomer ingezet omdat de werkzame stof baccatine III zich in de jonge takken die nu opbloeien bevindt. "Uit takken die dik en bruin zijn is dat stofje eigenlijk al verdwenen", legt Zeeuw uit.

50 euro
Nadat alle takken zijn ingezameld worden deze gedroogd. Daarna wordt via machines de werkzame stof aan de 'hooibaaltjes' onttrokken. "Deze actie is nodig omdat de taxushaag erg langzaam groeit en er daarom toch wel een bepaalde schaarste is. 50 procent van de chemotherapieën wordt op deze wijze gemaakt.

Voor iedere kuub snoeiafval die de gemeente inzamelt ontvangt het 50 euro, die zij zelf mogen besteden bij een kankergerelateerd goed doel. Gemeenten die willen bijdragen kunnen zich aanmelden via de website van Vergroot de Hoop.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen