Nieuws6 okt '14 11:06

Nuon over rechtszaak: 'ambitie meer dan waargemaakt'

Auteur: BNR Webredactie

ConsumentenClaim eist een schadevergoeding voor consumenten die jarenlang tientallen miljoenen euro's te veel zouden hebben betaald voor natuurstroom aan Nuon. Nuon ontkent foutief gedrag.

Een woordvoerster van ConsumentenClaim bevestigt de rechtszaak in Het Financieele Dagblad van vandaag.

Klanten van Nuon moesten jarenlang een toeslag betalen voor de afname van natuurstroom. Daarbij werd de garantie gegeven dat speciaal voor natuurstroomklanten extra windparken, waterkrachtcentrales en zonnecentrales zouden worden gebouwd. Tot eind 2002 heeft Nuon investeringen in duurzame projecten verantwoord, zegt ConsumentenClaim. "Daarna niet meer. Er zijn sterke aanwijzingen dat Nuon de extra inkomsten voor andere doeleinden heeft gebruikt.''

Reactie Nuon
Tegen BNR ontkent Nuon verkeerd te hebben gehandeld. "Nuon heeft haar ambitie te investeren in duurzame energie meer dan waargemaakt. We hebben de klant gegarandeerd dat Nuon hem groene stroom levert, afkomstig uit zonenergie, windenergie en kleinschalige waterkracht. Dat hebben we altijd gedaan."

Wel geeft het toe dat door 'marktontwikkelingen en veranderingen in het stimuleringsysteem' het product Natuurstroom aangepast is de afgelopen jaren. "Evenals de rapportage, boekhouding en verantwoording. Nuon is altijd blijven investeren in duurzame opwekcapaciteit. Zoals beloofd."

500 klanten
Bij ConsumentenClaim hebben zich zo'n 500 klanten van natuurstroom gemeld voor een schadevergoedingsprocedure. De claimorganisatie vindt dat de gedupeerden de door hen vanaf 2002 betaalde toeslag moeten terugkrijgen. ConsumentenClaim begint de procedure met de indiening van een verzoekschrift voor voorlopige getuigenverhoren bij de rechtbank in Amsterdam.

Op de lijst van getuigen staan onder andere Øystein Løseth, tot voor kort de topman van Vattenfall, het moederbedrijf van Nuon, Kjartan Skaugvoll, voormalig managing director sales van Nuon, en Annemarie Goedmakers, ex-directeur Nuon Duurzame Energie. ConsumentenClaim wil de afgelegde verklaringen gebruiken in een procedure voor schadevergoeding voor de natuurstroomklanten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen