Nieuws23 sep '14 12:06

Waarom bestaat het huurbeding bij hypotheken?

Auteur: BNR Webredactie

Vrijwel elke hypotheek heeft een huurbeding. Alleen de koper mag in de woning wonen, staat daarin. Waarom is dat eigenlijk? En hoe groot is het risico op controle van de bank?

De situatie zoals geschetst in BNR Juridische Vraag: Danny woont in zijn koopwoning, maar heeft zeeën van ruimte over na een scheiding.

Mag hij dit gedeeltelijk verhuren?
Advocaat Huib Hielkema, gespecialiseerd in huur- en vastgoedrecht, is helder: "In een hypoteekacte staat een huurbeding en dat houdt in dat de hypotheekbank aan Danny verboden heeft om zijn woning te verhuren." Een duidelijke 'nee', dus.

Maar voor consequenties hoeft Danny niet bang te zijn
"De meeste banken hebben er in de praktijk niet zoveel problemen mee, omdat de bank het eigenlijk wel prettig vindt dat Danny de woning heeft verhuurd", zegt Hielkema. "Daarmee krijgt hij extra inkomsten en die extra inkomsten maken Danny solvabeler. Zo heeft de bank meer zekerheid dat Danny zijn hypotheekverplichtingen kan voldoen, en dat is natuurlijk de allerbelangrijkste verplichting die Danny heeft."

Waarom staat het huurbeding vrijwel standaard in een hypotheekacte?
Volgens Hielkema wil de bank niet per se verbieden dat een woning verhuurd wordt. "Dat zou de bank worst wezen, in feite. Het heeft vooral te maken met de situatie die ontstaat als Danny de rente niet meer kan betalen. Dan wil de bank de woning kunnen verkopen op een veiling, de executoriale verkoop. In de meeste gevallen is de veilingopbrengst bij een verhuurde woning minder dan bij een lege woning. De bank wil het hypotheekbeding tegen de huurder kunnen gebruiken om die uit de woning te zetten. Dat noemen ze ook wel het gat in de huurbescherming."

Maakt het nog uit dat eigenaar van het huis zelf in de woning woont?
Eigenaar Danny noemt het zelf geen 'verhuur', maar 'inwonen', omdat hij zelf ook in het huis woont. Daar zit geen verschil in, zegt Hielkema. "Het huurbeding verbiedt alle vormen van verhuur, zowel voor gehele verhuur en gedeeltelijke verhuur."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen