Nieuws3 mrt '14 16:46Aangepast op 3 mrt '14 19:02

PvdA: houd transport Noordpoololie tegen

Auteur: Eva Oude Elferink

PvdA-Kamerlid Jan Vos wil dat de regering gaat kijken of het schip met Noordpoololie van Gazprom uit de Rotterdamse haven kan worden geweerd. Dat schip ligt nu nog bij het boorplatform waar Greenpeace actie voerde met de Arctic Sunrise. Binnenkort vaart het onze kant op.

Het gaat om olie die naar boven wordt gehaald op dezelfde plek waar vorig jaar dertig opvarenden van het Greenpeace-schip de Arctic Sunrise werden opgepakt. Zij protesteerden daar tegen diezelfde boringen. Na veel internationale druk, liet Rusland de bemanning weer vrij.

Greenpeace wil dat Nederland het olietransport niet toelaat. Faiza Oulahsen, een van de opvarenden van de Arctic Sunrise, schreef vorige week in NRC Handelsblad een open brief aan premier Mark Rutte waarin zij hem opriep om het schip de toegang tot de Rotterdamse haven te weigeren.

De PvdA vindt dat een goed idee en vraagt minister Kamp morgen naar de Tweede Kamer te komen om van hem te horen wat het standpunt van de Nederlandse regering is met betrekking tot het transport. "Ik vind dat Faizah en Greenpeace recht hebben op een antwoord op hun brief", zegt Jan Vos tegen BNR Duurzaam.

Gerelateerde artikelen