Nieuws22 apr '14 14:04Aangepast op 22 apr '14 16:29

Column Kees de Kort | doorsukkelen in Amerika en dramatisch Japan

Auteur: Kees de Kort

Het drukken van de Yen pakt dramatisch uit, zegt BNR’s Kees de Kort. De export stijgt nauwelijks en de import juist hard. Een dikke min voor de Japanse economische groei.

Kees de Kort
Kees de Kort

Nooit eerder was het Japanse handelstekort zo groot als deze maand. Kees de Kort: "De handelsbalans in Japan is vrij dramatisch. Die Japanners dachten een jaar of wat geleden: we gaan de waarde van de Yen drukken, dan hopen we dat daarmee de groei aantrekt. Maar de export stijgt nauwelijks en de import stijgt erg hard. Er is dus een fors betalingstekort ontstaan en dat is, hoe je het ook draait of keert, een dikke min voor de Japanse economische groei. Daar blijft niks meer van over."

Doorsukkelen in Amerika
Een nieuwe maand, een nieuwe Chicago Fed National Activity Index (CFNAI) dat aangeeft hoe het met de Amerikaanse economie gaat. Februari werd naar boven bijgesteld, maar in maart ziet het er minder mooi uit. "Opgeteld is het een beetje doorsukkelen. Met de consumentenbestedingen en huizenmarkt gaat het het minst goed. Dat is nog steeds het zwakke punt, dus eigenlijk niks nieuws. Met bedrijven gaat het wel aardig, maar consumenten nemen het nog steeds niet over."

Huizenmarkt VS wordt een nulletje
Volgens De Kort is in 2010, 2011 en 2012 de huizenmarkt de steun geweest van de Amerikaanse groei. "Maar de muziek is eruit. De hypotheekrente begint op te lopen, de prijzen zijn opgelopen, de hypotheekaanvragen zijn gekelderd, mensen kunnen niet meer kopen. Dat wordt bevestigd door twee Amerikaanse hypotheekopkopers, Fannie Mae en Freddie Mac, die zeggen: de bijdrage van de huizenmarkt is kleiner dan we dachten. De plus wordt een nulletje."

Gerelateerde artikelen