Nieuws10 sep '14 09:28

'Regels gezinshereniging moeten soepeler'

Auteur: BNR Webredactie

Nederland is veel te streng als het gaat om gezinshereniging. De regels zijn hier zelfs zo streng, dat ze ingaan tegen de Europese richtlijn. Dat zegt het College voor de Rechten van de Mens.

Elsa van de Loo, van het College, legt uit: "We hebben een aantal zaken onderzocht. We hebben onder andere gekeken naar de inkomenseisen om een gezin naar Nederland te mogen halen. En we hebben gekeken naar het inburgeringsexamen. Daar hebben we gezien dat de praktijk veel te streng is en dat Nederland daarmee tegen de Europese richtlijnen ingaat."

Het probleem ligt vooral bij het toepassen van de regels. "Dit wordt te streng gedaan. Nederland zou beter moeten kijken naar de richtlijnen, die stellen dat je iedere situatie individueel moet beoordelen. Dat gebeurt nu niet."

Het College spreekt vooral de staatssecretaris hierop aan. "De diensten moeten beter geïnstrueerd worden dat ze in lijn moeten handelen met die richtlijnen. Het uitgangspunt moet zijn: gezinshereniging is mogelijk. Dat vraagt een welwillende, actieve houding van de overheid. Er moet met een andere blik naar gekeken worden dan nu gebeurt."

Gerelateerde artikelen