Nieuws18 okt '13 11:09Aangepast op 18 okt '13 13:29

'Festivalcultuur gaat ten koste van clubs'

Auteur: BNR Webredactie

In Nederland is de festivalcultuur zo hard gegroeid dat uitgaansgelegenheden als clubs het steeds moeilijker krijgen. Dat zegt DJ Chuckie op BNR.

"Nederland is een van de weinige landen met zoveel festivals", vertelt de bekende DJ in gesprek met BNR's Paul van Liempt. "We hebben inmiddels een echte festivalcultuur gecreëerd, waardoor mensen het eigenlijk leuker vinden om daarheen te gaan. Heel veel mensen hebben gewoon werk natuurlijk, dus wat doe je dan? Dan ga je liever een keer in de drie maanden met je vrienden naar een groot festival dan dat je wekelijks de club afstruint."

Grote namen
Hij legt uit: "Als mijn fee in Amerika stijgt, kan ik in Nederland bijna niet draaien. Zo'n Nederlandse club kan geen grote namen meer boeken. Als je geen grote namen boekt, staat je club negen van de tien keer leeg. In Nederland zijn we toevallig in een heel vergevorderd stadium met dancemuziek en zijn we heel veel gewend en krijgen we gewoon grote artiesten - zoals in de week van het Amsterdam Dance Event. Daar krijg je op één avond drie grote artiesten voor 20 euro."

Chuckie begrijpt wel dat steeds meer clubs noodgedwongen hun deuren sluiten. "Als het zakelijk gewoon niet werkt en het is niet lucratief om open te blijven, houdt het op. De markt moet sowieso gecontroleerd worden. Over het algemeen wordt er in Nederland heel weinig geïnvesteerd in kwaliteit van de clubs. Dan wil je er ook niet staan."

Service
Hij trekt de vergelijking met Amerika: "In Las Vegas heb je high level service. Stel dat je een VIP-tafel hebt, dan kan je glas nooit half leeg zijn.  Dat gebeurt gewoon niet. Je hebt gewoon personal service. Dan vind je het ook helemaal niet erg om iets meer te betalen voor die service. je vindt het lekker om gepamperd te worden in de clubs. Hier mag je al blij zijn als je wordt geholpen om een biertje te bestellen."

Succes
Het succes van DJ Chuckie is niet zomaar komen aanwaaien. Er was geen duidelijke begaanbare weg, maar het is hem toch gelukt. In het boek "Succes Doe je Zo!" van Frits Conijn kun je lezen hoe het hem gelukt is, en andere geslaagde Nederlanders over hun succes.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen