Nieuws15 aug '12 06:06

Gemeenten delen vaker ambtenaren met buurgemeenten

Auteur: Thijs Baas

Door hun ambtenarenapparaat in elkaar te schuiven willen gemeenten efficiënter werken en geld besparen, meldt het Financieele Dagblad vanochtend.

De Gooise gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren hebben hun ambtenaren in 2008 in één organisatie samengevoegd. Intussen worden gemeenteambtenaren in het hele land geconfronteerd met steeds hogere eisen van burgers, bedrijven en derden.

Voor de ambtenaren, die toch al niet altijd de juiste specialistische kennis in huis hebben, is dat niet erg efficiënt, zegt FD-journalist Nelleke Trappenburg. "Ze krijgen meer werk en minder financiële middelen. Om hun taken op een hoogwaardig niveau uit te kunnen voeren moeten ze groter worden.

Lage kosten
Om dat te bereiken tegen relatief lage kosten stappen steeds meer gemeenten over op een zogenaamde ambtenarenfusie. Het Gooise voorbeeld wordt door steeds meer gemeenten gevolgd. Gemeenten die voor een bepaald beleidsstuk, advies of juridische opmerking kunnen dan beschikken over een grote, nieuwe organisatie van ambtenaren, constateert Trappenburg.

En dat leidt tot een efficiënter gebruik van het apparaat op, wat de kwaliteit verhoogt en de kosten drukt. "Fusies gaan meestal wel gepaard met een taakstelling. Als de ambtenaren van de verschillende gemeenten worden samengevoegd, kan het zijn dat je met bijvoorbeeld minder financiële mensen toe kunt."

Geschikt
Deze vorm van samenwerking kwam als meest geschikte uit de bus. De efficiency-voordelen zijn het grootst, en dat is lang niet gek in tijden van bezuinigingen. Bovendien sluit het aan bij een belangrijke wens van de gemeente en de lokale bevolking: behoud van de eigen identiteit door niét op te gaan in een onpersoonlijke en grotere gemeente.

"Je houdt je bestuur en je bestuur blijft daarmee heel dicht bij de bewoners van de gemeente. Je gemeente blijft ook gewoon bestaan. Er bestaat meestal veel weerstand om een gemeente op te heffen. Bij gemeentelijke herindeling ontstaat de suggestie dat je goed zit bij die nieuwe schaal, terwijl dat vaak helemaal niet zo is."

Rutte
Deze variant heeft ruimte gekregen doordat het kabinet-Rutte totaal niet meer inzet op gemeentelijke herindeling. "Je ziet dat dit als alternatief wordt gebruikt voor gemeentelijke herindeling. Dit is een mooie variant waarbij je wel je eigen gemeente kunt laten bestaan, maar toch die schaalvoordelen hebt van het samenwerken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen