Nieuws1 dec '12 09:51Aangepast op 1 dec '12 15:24

Plan: leraren naar de Randstad

Auteur: Marjan van den Berg

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) wil leraren in krimpgebieden verleiden om naar de Randstad te verhuizen.

Het gaat om docenten die in krimpgebieden als Groningen en Limburg hun baan dreigen te verliezen. Minister Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker gaan binnenkort overleggen met de vier grote steden om te kijken of zo'n verhuizing aantrekkelijker kan worden gemaakt. Een woordvoerster van het ministerie van Onderwijs bevestigt zaterdag berichtgeving hierover in het AD.

Koppelcentrum
De bewindslieden denken aan een centrum dat leraren en banen aan elkaar koppelt. Het benodigde geld zou kunnen worden gehaald uit een potje dat in het regeerakkoord opzij is gezet voor onderwijs.

Voorzitter Walter Dresscher van de Algemene Onderwijsbond ziet weinig in een uitzendbureau-achtige constructie: "Als school wil je met die kinderen een stabiele relatie opbouwen. Daarvoor is het nodig dat je een vast personeelsbestand hebt met wie je veel praat over de identiteit van de school en hoe dat moet met de opvoeding van die kinderen. Daar past zo'n uitzendbureau-gedachte totaal niet bij." Ook de kosten ziet hij als een bezwaar.

Jammer
De komende jaren zijn er naar verwachting 100.000 minder leerlingen. In de Randstad groeien de klassen nog licht, maar in andere delen van het land zal er voor veel docenten in de toekomst geen werk meer zijn.

Het zou volgens Bussemaker en Dekker jammer zijn als talentvolle docenten een ander vak kiezen, terwijl er elders werk voor hen is. Ook Dresscher denkt dat dat jammer zou zijn "omdat we die leraren over 2 jaar heel dringend nodig hebben, want door de vergrijzing gaan er straks heel veel leraren met pensioen."

Gerelateerde artikelen