Nieuws11 feb '14 14:20Aangepast op 11 feb '14 18:40

Recordboete voor Sint Antonius Ziekenhuis

Auteur: BNR Webredactie

Het Sint Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein heeft door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een boete van 2,5 miljoen euro opgelegd gekregen. De reden: door fouten in het declaratiesysteem heeft het ziekenhuis tussen 2008 en 2012 ruim 24 miljoen euro te veel gedeclareerd.

Het is de hoogste boete die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ooit heeft opgelegd. Dit ondanks dat er volgens de NZa geen sprake was van opzet.

"Het ziekenhuis declareerde niet doelbewust verkeerd, maar over een periode van vijf jaar ging het wel mis", verklaart NZa-woordvoerder Jaco van Lambalgen. "Daardoor zijn verzekeraars en patiënten benadeeld."

Onderzoek
De autoriteit startte vorig jaar april een onderzoek naar het Sint Antonius nadat het berichten had ontvangen dat er mogelijk onjuiste declaraties waren verstuurd. Het ziekenhuis liet zelf ook een onafhankelijk onderzoek uitvoeren.

"Men had ook door dat het niet helemaal goed ging bij de financiële administratie en was al een verbetertraject gestart", zegt Van Lambalgen. In totaal bleek het Sint Antonius tussen 2008 en 2012 24,6 miljoen euro onjuist te hebben gedeclareerd.

Zo werden er ondermeer fouten gemaakt bij patiënten die langer dan twee uur in het ziekenhuis verbleven. In sommige gevallen werd er automatisch dagverpleging gedeclareerd, terwijl daar pas sprake van is als er daadwerkelijk verpleging heeft plaatsgevonden en als diegene ook een nacht in het ziekenhuis is gebleven.

"In de ICT was het niet allemaal goed geregeld", zegt Van Lambalgen. Daarbij moet volgens haar wel in acht worden genomen dat de systematiek waarmee ziekenhuizen werken, de afgelopen jaren grondig is gewijzigd. "Vroeger kregen ziekenhuizen gewoon een budget, nu wordt er per behandeling afgerekend."

26 punten
Het NZa gaat samen met het Sint Antonius 26 verbeterpunten opstellen. De dagverpleging is daarbij een van de belangrijkste onderdelen, zegt Van Lambalgen. "Maar wat vooral belangrijk is, is dat het ziekenhuis heel de administratie nog een keer doorgelicht heeft en nu zelf gaat regelen hoe er goed gedeclareerd gaat worden."

De woordvoerster sluit niet uit dat ook in andere ziekenhuizen soortgelijke fouten zijn of worden gemaakt. Het is volgens haar daarom belangrijk dat verzekeraars de ontvangen declaraties goed controleren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen