Nieuws23 jun '14 09:17Aangepast op 23 jun '14 10:30

AEX begint in de plus

Auteur: Bram van Dijk

De Amsterdamse aandelenbeurs heeft de kleine openingswinst maandagochtend weer ingeleverd. Ook de andere Europese beurzen zakten in het rood. Positief nieuws over de Chinese industrie werd overschaduwd door een aanhoudende krimp van de industrie in Frankrijk. Ook bleven beleggers voorzichtig door de aanhoudende onrust in het olierijke Irak.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,4 procent lager op 416,41 punten. De MidKap daalde 0,6 procent tot 653,23 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren 0,5 tot 0,8 procent.

Uit cijfers van het Britse onderzoeksbureau Markit bleek dat de bedrijvigheid in de Franse industrie deze maand verder is afgenomen, tot het laagste niveau sinds december vorig jaar. Eerder op de ochtend liet de Britse bank HSBC weten dat de Chinese industrie in juni voor het eerst in 6 maanden weer een groei liet zien.

KPN daler
KPN behoorde tot de grootste dalers in de AEX met een min van 0,8 procent. Volgens de Britse krant Financial Times hebben veel nationale toezichthouders bedenkingen bij de overname van KPN-dochter E-Plus door het Spaanse Telefónica. Het Duitse blad Bild meldde dat eurocommissaris Joaquín Almunia (Mededinging) desondanks deze week met een positief oordeel over de voorgenomen overname komt.

Arcelor Mittal wint
Grootste stijger was ArcelorMittal met een winst van 0,6 procent. Het staalconcern profiteerde van het nieuws dat de bedrijvigheid in de Chinese industrie in de afgelopen zeven maanden nog nooit zo hard is gestegen.

In Parijs klom Alstom bijna 1 procent. Het Franse industriële concern heeft besloten zijn energieactiviteiten grotendeels te verkopen aan zijn Amerikaanse branchegenoot General Electric (GE). Daarmee lijkt GE de strijd met het Duitse Siemens (min 0,9 procent) definitief te hebben gewonnen.

BNP Paribas verloor 0,8 procent. De Franse bank is volgens The Wall Street Journal dichtbij een schikking van 8 tot 9 miljard dollar met de Amerikaanse autoriteiten. BNP leek eerder nog af te stevenen op een boete van ruim 10 miljard dollar (7,3 miljard euro), voor het vermeende schenden van sancties tegen landen als Iran en Soedan.

Euro noteerde 1,3595 dollar
De euro was 1,3595 dollar waard, nagenoeg evenveel als bij het slot van de Europese effectenmarkten op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 107,23 dollar. Brentolie werd 0,5 procent duurder op 115,39 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen