Nieuws19 dec '13 12:24

'Kolencentrales moeten CO2 afvangen'

Auteur: BNR Webredactie

"Linksom of rechtsom, de twee energiebedrijven E.ON en GDF Suez op de Maasvlakte, moeten hun CO2 oftewel koolstofdioxode gaan afvangen. Wat er nu gebeurt, is buitengewoon ongewenst.''

Dat zei scheidend directeur Hans Smits van het Havenbedrijf Rotterdam donderdag tijdens de presentatie van de jaarcijfers.

Hij schaarde zich hiermee achter de boze brief van de gemeente Rotterdam en de provincie Zuid-Holland. Die 'eisten' woensdag dat de twee bedrijven uiterlijk in januari bevestigen dat ze een installatie aanleggen om CO2 op te vangen in plaats van het in de lucht te laten terechtkomen. Ze beloofden dat eigenlijk al veel eerder te doen, maar of ze het doen blijft tot nog toe onduidelijk.

Het gaat om opvang van de CO2-uitstoot van twee nieuwe kolencentrales. De gemeenteraad ging destijds akkoord met de bouw hiervan, omdat E.ON en GDF Suez zelf zeiden dat ze een deel van het broeikasgas ondergronds zouden opvangen. Daarvoor moet een installatie komen die het gas afvoert naar een leeg gasveld onder de Noordzee.

Smits schat de kans fifty-fifty dat de bedrijven ook daadwerkelijk CO2 in die lege gasbel in de Noordzee gaan opslaan. De kolencentrales hebben het moeilijk omdat het nu veel meer geld kost en weinig geld oplevert om die koolstofdioxide op te vangen. Smits vindt het alleen al vanuit strategisch-maatschappelijk oogpunt van belang dat de bedrijven hun belofte nakomen: "Ook wij wijzen ze daarop. Ten slotte gaan wij voor duurzame groei in de haven.''

Gerelateerde artikelen