Nieuws28 nov '14 10:44

"Onmiddellijk stoppen, uithuilen en opnieuw beginnen"

Auteur: BNR Webredactie

De boordcomputers in taxi's die bedoeld zijn om fraude tegen te gaan, werken niet. De inspectie stelt daarom de controle van de taxi's uit tot midden volgend jaar.

Bron: ANP
Bron: ANP

Volgens De Telegraaf staat in een brief van staatssecretaris Mansveld aan de Kamer dat de computers niet naar behoren functioneren. Het is opnieuw een ICT-project bij de overheid dat niet soepel verloopt. Sjaak de Winter is directeur van Rotterdamse Taxi Centrale RTC. Hij vindt het allemaal enorm zonder van geld.

"Dat hadden we nou mooi in kunnen zetten om bijvoorbeeld taxi's te vergroenen." De boordcomputer zou fraude moeten tegengaan, door alle handelingen van de taxichauffeur vast te leggen. "Daar zit natuurlijk een bedoeling achter. Die controle is ook wel verdedigbaar, als het bijvoorbeeld aankomt op het fiscale gedeelte en de rijtijdenwet. Daar moet iedereen zich gewoon aan houden. Maar het is behoorlijk disproportioneel hoeveel die computers kosten. Al helemaal als nu blijkt dat ze niet werken."

Het is een behoorlijke tegenvaller. Helemaal gezien de looptijd van het project. "Ze zijn er al sinds 2000 mee bezig. Er zijn nu nog maar een paar producenten over, de andere zijn failliet gegaan op dit project. Nu is het dus verplicht gesteld om zo'n computer aan te schaffen, maar blijkt dat de gegevens die uitgelezen worden niet valide zijn. Dat zegt de instantie die dit moet controleren, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). We kunnen denk ik beter helemaal opnieuw beginnen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen