Nieuws27 sep '13 15:25

This is your captain sleeping: Meer dan helft piloten weggedommeld tijdens werk

Auteur: BNR Webredactie

De twee Britse piloten van wie donderdag bleek dat ze tegelijkertijd tijdens een internationale vlucht in slaap waren gevallen, blijken helemaal geen uitzondering in hun beroepsgroep.

56 procent van de piloten is wel eens weggedommeld, bekenden ze in een onderzoek van de Britse pilotenvakbond Balpa. Van hen is 29 procent wel eens wakker geworden en tot de ontdekking gekomen dat de co-piloot ook sliep, meldde de BBC vrijdag.

Balpa probeert nieuwe regelgeving van de Europese Unie over vliegtijden tegen te houden. Het Europees Parlement stemt maandag over nieuwe regels, waardoor piloten langer achter elkaar in touw zullen zijn. Zo mogen ze een vliegtuig landen als ze 22 uur wakker zijn geweest en kunnen ze 7 dagen achter elkaar vroeg beginnen, in plaats van de huidige 3.

Vermoeidheid het grootste gevaar
Van de 500 piloten die aan het onderzoek meededen, zei 84 procent dat hun vermogen om te vliegen in het laatste half jaar zeker één keer in gevaar was gekomen. Bijna de helft zei dat vermoeidheid het grootste gevaar voor de veiligheid van de luchtvaart vormt, meer dan elk ander risico.

De bond roept het Europees Parlement op de stemming uit te stellen totdat wetenschappelijk is vastgesteld hoe lang piloten wakker kunnen blijven.

De Britse luchtvaartautoriteit CAA zegt dat de nieuwe regels voldoen aan de Britse veiligheidseisen.

Gerelateerde artikelen