Nieuws20 mei '14 07:18Aangepast op 20 mei '14 08:20

Leger Thailand haalt tv-zenders uit de lucht

Auteur: BNR Webredactie

Tien televisiezenders in Thailand moeten uit de lucht. Dat heeft het Thaise leger dinsdag bepaald. De satellietzenders moeten op zwart om te voorkomen dat er 'verdraaid nieuws' wordt uitgezonden dat zorgt voor misverstanden. Het gaat om zowel pro- als antiregeringszenders.

Het leger kondigde in de nacht van maandag op dinsdag de krijgswet af om de 'vrede en orde' in het land te herstellen. Demonstranten moeten van de strijdkrachten op hun plek blijven en niet in protestmarsen door de straten lopen.

In Thailand zijn al maandenlang pro- en antiregeringsprotesten. Incidenten hebben geleid tot de dood van 20 mensen.

Haiko Emanuel is accountmanager voor Larive International in Thailand, dat bedrijven adviseert die daar zaken willen doen. "Een coup is het formeel niet, dus zo mag je het niet noemen. Ze hebben een martial law ingevoerd, een soort krijgswet of staat van beleg. In het straatbeeld is er niet veel veranderd. Dit is een van de stappen in het Strategospel dat hier al maanden speelt."

Regering niet afgezet
De actie van het leger komt niet onverwacht, zegt Emanuel. "Het is in de historie van Thailand, geloof ik, in tachtig jaar al twaalf keer voorgekomen dat het leger ingrijpt. Formeel is het dus geen coup, want dat betekent dat je de regering afzet en plaatsneemt in de regeringszetel. Dat is niet gebeurd. Het is wel een mogelijke stap in die richting."

Het Thaise leger heeft in de nacht van maandag op dinsdag de krijgswet afgekondigd om 'de rechtsorde te bewaren', meldde de BBC. Het leger neemt daarmee de rechtspleging van burgerlijke autoriteiten over. De krijgsmacht heeft zichzelf ruime bevoegdheden gegeven om de orde te kunnen handhaven.

'Geen reden voor paniek'
De krijgsmacht heeft met een verklaring op de nationale televisie de bevolking op de hoogte gesteld. Daarbij benadrukte het leger dat er geen coup wordt gepleegd. Er is geen reden voor paniek en iedereen kan zijn dagelijkse leven voortzetten, aldus de verklaring. Volgens mediaberichten hebben militairen televisiestations en krantenredacties overgenomen.

De beslissing van het leger heeft niets te maken met de regering, maakte kolonel Winthai Suvari duidelijk. "De krijgswet is enkel om de vrede en stabiliteit te herstellen. Het heeft niets met de regering te maken, de regering functioneert nog steeds als gebruikelijk.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen