Bijna de helft (44 procent) van de jongere werknemers (18-34 jaar) wil voornamelijk zorgeloos kunnen reizen. Een derde vindt dat een goede werkgever nu eenmaal zorg moet dragen voor goede reismogelijkheden. Het overgrote deel (81 procent) van de jongeren ziet mobiliteit als een belangrijk onderdeel van het totale pakket met secundaire arbeidsvoorwaarden, dit percentage ligt bij ouderen veel lager.
Folkert Ruiter, Marketingmanager bij Athlon, vindt de resultaten van het onderzoek opvallend. "Jongeren zijn steeds meer op zoek naar flexibiliteit. Mobiliteit is vaak zelfs een doorslaggevende factor bij het kiezen voor een baan. Het kan dan gaan om het tot je beschikking hebben van een leaseauto, of het krijgen van een reiskostenvergoeding. Opvallend is dat oudere werknemers dit veel minder belangrijk vinden", zegt Ruiter tegen BNR.
Ook blijkt dat 42 procent van de organisaties de reiskostenvergoeding of leaseregeling niet inzet om nieuw talent binnen te halen. Vaak komt dat onderwerp pas aan bod als er in een sollicitatiegesprek expliciet om gevraagd wordt. In één op de vijf gevallen worden mobiliteitsvoorzieningen wel genoemd in het wervingsproces, maar is dit ondergeschikt aan overige secundaire arbeidsvoorwaarden.