Nieuws13 feb '12 09:01Aangepast op 13 feb '12 14:51

Wilders: zonde van briefpapier [Update]

Auteur: Fleur de Bruijn

Zijn meldpunt voor klachten over Midden- en Oost-Europeanen is fel bekritiseerd. Arnon Grunberg maakte maandag in de Volkskrant zelfs een vergelijking met Stalin en Hitler. Maar Wilders is onverstoorbaar.

"Wederom toont de heer Wilders gebrek aan historisch besef. Zowel Hitler als Stalin had zich ten doel gesteld de Poolse elite en daarmee dus het land Polen te vernietigen, iets waar ze bijna in slaagden."

Briefpapier
Tien ambassadeurs van Midden- en Oost-Europese landen hebben met elkaar overlegd en sturen maandag een brief aan de Tweede Kamer waarin zij hun zorgen uiten. Wilders noemt dit plan 'zonde van het briefpapier': "Hebben ze niks beters te doen?''

Groot succes
Wilder wijst erop dat de website niet discriminerend is en niet tegen de landen is gericht, maar slechts bedoeld is om de feiten over overlast en verdringing op de arbeidsmarkt duidelijk te maken.

Volgens Wilders is de website een groot succes en gaat de partij er mee door. Via de site zijn meer dan 30.000 reacties binnengekomen, aldus de PVV-leider.

Rutte moet reageren
PvdA en GroenLinks zijn kritisch en vinden dat premier Mark Rutte alsnog moet reageren op het PVV-meldpunt. PvdA’er Frans Timmermans herhaalt de woorden van Grunberg, maar verwijt Rutte een 'gebrek aan historisch en moreel besef': "Rutte ziet kennelijk niet in wat de verwerpelijke aard is van die site."

Timmermans hoopt dat hij snel tot het inzicht komt: "Het zwijgen maakt hem in de ogen van velen buiten ons land medeplichtig aan deze stemmingmakerij tegen mede-Europeanen die inmiddels een grote en waardevolle bijdrage leveren aan onze welvaart."

Afbreuk aan imago
Jolande Sap, fractieleider van GroenLinks, denkt dat het goed is als Rutte afstand neemt van het PVV-initiatief en zegt dat dit soort meldpunten niet helpt. Ze vindt dat dit sterk afbreuk doet aan het imago van Nederland in het buitenland, dat door de gedoogsteun van de PVV aan het kabinet toch al deuk opliep. "Tien Europese landen worden echt geschoffeerd. Dat is niet de manier om Nederland goed op de kaart te zetten", zei Sap maandag voor Radio 1


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen