Nieuws31 okt '14 11:34

Canoy wordt de Joris Luyendijk van de zorg

Auteur: Bram van Dijk

Jarenlang volgde journalist Joris Luyendijk het bankwezen van binnenuit door zich in te graven in de Londense City. Zorgexpert Marcel Canoy gaat nu iets soortgelijks doen, maar dan in de Nederlandse zorgsector.

Marcel Canoy, hoofdeconoom bij onderzoeks- en adviesbureau Ecorys, probeert antwoord te krijgen op de vraag: hoe werkt ons zorgsysteem? "Wat ik ga doen is dat ik bij een aantal instellingen ga meewerken. Ik ga naar de operatiekamer. Ik ga naar de raad van bestuur. Ik ben met de verpleegkundigen. Ik ben bij de overdracht. Ik ga dus allerlei verschillende dingen doen om te kijken: hoe gaat het in de praktijk? Tegen welke dilemma's lopen deze mensen aan?"

Hij begint in het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Zeeland en gaat daarna naar zorgverzekeraar CZ en thuiszorgorganisatie Buurtzorg. Is hij niet te ervaren om met een frisse blik naar deze sector te kijken? "Eigenlijk is het zo dat mensen zoals ik hoog overvliegen over de zorg. Het is heel goed om te kijken of dat wat jij al die jaren hebt opgeschreven, wel klopt als je naar de praktijk gaat." Oftewel, hij gaat als expert, 'maar eentje die zich laat verrassen'.

Niet zwartmaken
Canoy is er niet op uit om misstanden bij de instellingen aan de kaak te stellen. "Ik ben dan ook niet undercover. Het is allemaal in volledige medewerking met de raad van bestuur en de mensen met wie ik wat ga doen." Laat hij zich dan niet teveel mooie verhalen op de mouw spelden? "Ik ben denk ik mans genoeg om me niet te laten inpakken."

Crowdfunding
Om geld in te zamelen is hij de samenwerking aangegaan met platform Yournalisme, opgericht door jonge media-ondernemers. "Wat ik het mooie vind is dat ik als ervaren persoon samenwerk met jongens die er onbevangen en ondernemend instaan. Maar vanuit de basisgedachte: we willen iets doen dat niet gedreven is door incidenten, zoals dokters die ruzie hebben of een relletje. De vraag is: hoe werkt het nou eigenlijk en wat kunnen we doen om het beter te laten werken?"

Gerelateerde artikelen