Nieuws30 mei '14 16:37Aangepast op 30 mei '14 17:52

Accijncijfers Wiebes veel te rooskleurig, vindt BOVAG

Auteur: Bram van Dijk

De cijfers over brandstof-accijnzen van staatssecretaris Wiebes kloppen niet, zegt brancheorganisatie BOVAG. Wiebes zei eerder deze week dat de accijnsverhoging de schatkist 51 miljoen euro extra heeft opgeleverd.

Maar Bovag heeft de cijfers uitgebreid doorgerekend en komt tot hele andere conclusies. "In die 51 miljoen zijn allerlei zaken meegenomen die je niet mee mag tellen in deze evaluatie. Onder andere de inflatiecorrectie op alle accijnsen per 1 januari", zegt BOVAG-woordvoerder Tom Huyskens.

"Als je deze zaken er vanaf haalt kom je op 35 miljoen. En het meest opvallende daarin is dan 80 procent van het bedrag in de maand januari is gegenereerd en die maand is juist eerder al door de staatssecretatris aangemeld als niet representatief."

Dalende lijn
Hij wil niet stellen dat Wiebes liegt. "Maar wij hebben andere conclusies getrokken uit dezelfde cijfers. Je ziet zelfs dat er in maart 3 miljoen euro minder aan accijns is binnengehaald dan in maart vorig jaar. Dus je ziet sowieso een dalende lijn."

Verklaring voor de goede januarimaand is de extra afdrachten van pomphouders aan oliemaatschappijen vanwege de accijnsverhoging. "De voorraden die er waren moesten extra afgetikt worden. Dus dat vervuilt de cijfers behoorlijk. Wij vinden dat hier naar gekeken moet worden."

Huyskens hoopt op Kamervragen als het onderwerp komende dinsdag wordt besproken. "We doen een stevig beroep op de Kamerleden om hier vragen over te stellen en om dit boven water te krijgen."

Geloof
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft in ieder geval al aangegeven dat hij wil dat er een hoorzitting komt met onafhankelijke experts. "Ik geloof Wiebes op dit moment niet", zegt Omtzigt tegen BNR. "Ik had gevraagd om een onafhankelijk onderzoek en dus niet een onderzoek door het ministerie zelf."

Via de Wet Openbaarheid bestuur probeert Omtzigt de onderliggende cijfers van Wiebes boven tafel te krijgen. "Als de cijfers openbaar worden kunnen onafhankelijke experts hun licht erop laten schijnen en kijken of er nou wel of geen effect is."

Dinsdag vindt in de Tweede Kamer een debat plaats over de accijnzen.

Gerelateerde artikelen