Nieuws30 mrt '13 10:11

Teruggekeerde joden kregen boete achterstallige betaling erfpacht

Auteur: BNR Webredactie

De gemeente Amsterdam dwong Joodse oorlogsslachtoffers na de Tweede Wereldoorlog alsnog erfpacht te betalen. Ook legde de gemeente hen een boete op wegens late betaling.

Dit schrijft Het Parool zaterdag. Deze ‘wanbetalers’ waren vaak Joden die hun huis waren kwijtgeraakt aan Duitsers of NBS’ers. Sommigen waren ondergedoken of waren afgevoerd naar een concentratiekamp.

De Joden werden zelfs aangeslagen als hun huizen op erfpachtgrond er niet meer stonden, omdat ze gesloopt of gebombardeerd waren. Daarmee trad Amsterdam strenger op dan andere gemeenten.

Gedigitaliseerd
Deze informatie staat in documenten van het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam. De documenten zijn bij de digitalisering van dossiers in handen van studenten gekomen. De originele documenten zouden eerdaags vernietigd worden.

Amsterdam
In een reactie zegt Ronny Naftaniël van het Centrum Informatie en Documentatie Israël dat hij dit verhaal kent. “Er zijn echter weinig details bekend. En Amsterdam heeft dit, voor zover wij weten, nooit rechtgezet.”

Volgens Het Parool wil de gemeente Amsterdam ‘goed naar de zaak kijken’.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen