Nieuws27 jan '13 13:20

Berlusconi: Mussolini deed veel goede dingen

Auteur: BNR Webredactie

De Italiaanse rassenwetten tijdens de Tweede Wereldoorlog waren een slechte zaak, maar daarnaast heeft de fascistische dictator Benito Mussolini "veel goede dingen'' gedaan, aldus Silvio Berlusconi.

Berlusconi deed zijn uitspraken vandaag bij de Auschwitz-herdenking in Milaan. Het is niet de eerste keer dat de ex-premier zich positief uitlaat over zijn voorganger. Maar dat hij dit juist doet tijdens de herdenking van de Holocaust, vinden veel Italianen bijzonder ongepast, zo blijkt uit discussies op internet.

Onuitgenodigd
Berlusconi was naar het centraal station van Milaan gekomen zonder uitgenodigd te zijn. Daar werd het nieuwe Museum van de Shoah geopend, in aanwezigheid van premier Mario Monti en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Monti bezocht spoor 21 waar treinen worden tentoongesteld waarmee Joden zijn gedeporteerd naar de vernietigingskampen. Merkel zei dat Duitsland altijd verantwoordelijk zal blijven voor de misdaden van de nazi's, aldus het Italiaanse persbureau ANSA.

Op 27 januari 1945 bevrijdden geallieerde troepen de overlevenden in het Duitse concentratiekamp Auschwitz, vlakbij de Poolse plaats Oświęcim.

Gerelateerde artikelen