'Hollandse misdaad' verschuift naar Brabant en Limburg
De traditionele Hollandse criminele netwerken verschuiven hun activiteiten van de Randstad naar het zuiden van Nederland, zegt de politie en het OM. Daarom zijn de criminele acties als liquidaties, drugshandel en witwassen daar toegenomen.
Het gaat dan met name om Brabant en Limburg, zegt politiebaas Gerard Bouman. "Wat we echt gezien hebben is een toename van hennepkwekerijen. We hebben er 6000 opgerold in 2013 waarvan 30 procent in het zuiden, dus dat verklaart alleen al dat daar echt een concentratie zit."
Dat ziet ook Herman Bolhaar, de baas van het Openbaar Ministerie. "We zien in zekere zin een bepaalde nieuwe aandacht voor het zuiden als een vestigingsgebied waar men probeert om een snelle winst te behalen en te investeren. Dat zal voor een deel te maken hebben met het feit dat zware criminelen, ook uit de Randstad, kijken waar ze het beste ongezien een hennepplantage kunnen opstellen." Daarbij wordt dus vaak voor het zuiden gekozen, omdat daar veel ruimte is.
Motorclubs
Steeds vaker blijken outlaw motorclubs betrokken bij die drugshandel, zegt Bouman. "Dat blijkt uit de onderzoeken." Ook worden burgemeester bedreigd en neemt het aantal liquidaties toe. OM-baas Bolhaar "We zien de afgelopen maanden in verschillende gemeente lijken in uitgebrande busjes, waarvan je eigenlijk als modus operandi kunt zeggen dat dat vaak te maken heeft met concurrentieverhoudingen en afrekeningen in het criminele circuit, vaak in combinatie met georganiseerde drugshandel."
Capaciteit
Verschillende burgemeesters hebben gevraagd om meer geld en meer capaciteit om de criminaliteit tegen te gaan. Maar daar is Bouwman het niet mee eens. "Als je aan mij vraagt: wil je meer capaciteit hebben, ja, dan wil ik meer. Maar wij hebben altijd meer vraag dan dat we kunnen bieden. Als er acute hulp nodig is, dan leveren wij die hulp. Dat staat vast."