Nieuws28 mei '14 07:54Aangepast op 28 mei '14 09:42

Fox gooit sportprogramma's overboord

Auteur: Pieter van den Akker

De open zender van Fox stopt met het live sportjournaal en het programma Fox Voetbal. Ongeveer 15 medewerkers (in dienst bij producent Endemol) worden ontslagen en de zender gooit de strategie om. De zender greep onlangs naast de lucratieve samenvattingen van het betaald voetbal. Die bleven bij de NOS.

Volgens Maarten van Rooijen van Fox wordt er niet genoeg naar de zender gekeken: "We zijn in augustus 2013 met die programma's gestart, met andere verwachtingen dan de resultaten nu laten zien. Wie hielden toen we daarmee startten ernstig rekening met een ander feit: de mogelijkheid voor het verwerven van de eredivisiesamenvattingen. Nu daarin onderweg een andere keuze is gemaakt, zullen we komend seizoen ook een ander profiel kiezen voor de zender."

Gevolg? "Iets minder sport en wat meer focus op het inrichten van een bredere, algemene entertainmentzender.''

Sport in de zijlijn
Fox sluit zeker niet uit zich in de strijd te gooien als de samenvattingen over een paar jaar weer in de verkoop komen. "Dat is zeker een optie die openblijft. Ik zeg bewust 'minder sport'. We zullen in de zijlijn zeker aandacht blijven houden voor sport, juist om te blijven bouwen aan die zender. De groei is bescheiden, maar die is er en we hadden 't ook zo voorzien. Ons doel is om te blijven groeien en om te kijken of de zender misschien meer klaar is om alsnog de stap te kunnen zetten als de rechten weer vrijkomen in 2017."

"Volgens mij is er nooit een strategie geweest", reageert sport- en mediaconsultant Jaap Hofman op de woorden van Van Rooijen. “Misschien alleen in het begin toen Fox zwaar op het voetbal inzette. Dat heeft niets opgeleverd. Ze gooien het roer om, maar misschien is er helemaal geen roer.”

Gerelateerde artikelen