Nieuws15 okt '12 12:27

Bijles in de Bond-kunde

Auteur: Marjan van den Berg

Op 23 oktober is de 'grand premiere' van 'Skyfall' in de Royal Albert Hall in Londen. De Bond-gekte is inmiddels weer volop losgebarsten. Hoogste tijd voor een bijles in de Bond-kunde.

Het huis 'Golden Eye' op een eilandje bij Jamaica, waar Ian Fleming in zijn zwembroekje, na een ontbijt van scrambled eggs, zijn Bond-boeken schreef op een goudkleurige typemachine, is tegenwoordig te bezichtigen. Je kunt er tevens logeren.

BNR’s lifestyle-journalist en über-snob Yvo van Regteren Altena: "Hij heeft zijn oog op dat stukje laten vallen omdat hij Jamaica bezocht tijdens een geheime missie in de Tweede Wereldoorlog. He fell in love with the isle en hij is er teruggekeerd na de oorlog, om er zijn eigen huis te gaan bouwen."

Oud vs nieuw
Van Regteren Altena heeft veel meer waardering voor oudere 'Bonds' als Sean Connery en Roger Moore, dan voor bijvoorbeeld Daniel Craig. "Vroeger was er toch enorm veel geschater en pret bij een James Bond-film, alleen al als Roger Moore zijn wenkbrauw optrok of even aan een lokje haar zat met een blik waar zoveel in zat. En dan heb je nu die Daniel Craig, een soort vleselijke robot, vers uit de sportschool en geen gein."

Wat alle Bond-films met elkaar gemeen hebben, is gadgets. "In een van de eerste Bond-films zie je Sean Connery met een voor toen echt waanzinnig spectaculair iets, namelijk een enorme doos in de auto. Dat bleek een telefoon te zijn. Twintig jaar later zie je Pierce Brosnan met een Ericsson handtelefoontje zijn BMW op afstand de parkeergarage van een Hamburgs hotel uitrijden, terwijl dat nu ook weer gedateerd is. Dat is het enige leuke element aan de nieuwe Bond-films."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen