Nieuws3 jan '14 01:20Aangepast op 3 jan '14 06:02

'NSA werkt aan supercomputer'

Auteur: ANP Nieuws

De Amerikaanse geheime dienst NSA werkt aan een supercomputer. Die is zo ontwikkeld dat het de versleuteling van onder meer bijna alle bankcaire en medische gegevens en staatsgeheimen ter wereld kan kraken.

Edward Snowden. EPA
Edward Snowden. EPA

Dat schrijft de Amerikaanse krant The Washington Post donderdag (lokale tijd) op basis van documenten die zijn gelekt door klokkenluider Edward Snowden. De zogenoemde kwantumcomputer maakt deel uit van een onderzoeksprogramma van bijna 80 miljoen dollar (ruim 58 miljoen euro) en zou alle soorten coderingen die worden gebruikt op de meeste beveiligde websites kunnen hacken. Deze encrypties worden gebruikt voor bijvoorbeeld internetbankieren en e-mail.

Inbreken op versleutelde gegevens is een tijdrovend proces. In 2009 lukte het wetenschappers na twee jaar en met honderden computers om een 768-bit encryptie te hacken. Er wordt echter al veel gebruik gemaakt van 1024-bit encrypties. Volgens onderzoekers duurt het 1000 keer zo lang om deze te kraken.

De wetenschap stelt zich al langer ten doel om een dergelijke supercomputer te maken, maar dat is tot op heden nog niet gelukt. Uit het document van Snowden blijkt dat ook de NSA nog niet zo veel succes boekt dat ze op korte termijn al gebruik kunnen maken van de kwantumcomputer. De inlichtingendienst schat zelf echter in net zover te zijn als onderzoeken gesponsord door de Europese Unie.

Gerelateerde artikelen