Nieuws29 sep '12 08:58Aangepast op 29 sep '12 15:29

Opstelten wil omstreden taser invoeren

Auteur: Fleur de Bruijn

Alle agenten moeten de beschikking krijgen over een stroomstootwapen, dat wil Minister Opstelten. Maar het wapen is omstreden. Mensen met een zwak hart kunnen bezwijken door een stroomstoot.

Dit zei Otto Adang lector openbare orde en gevaarbeheersing Politie-academie vanmiddag bij BNR. Adang heeft de taser op verzoek van het ministerie vorig jaar geïntroduceerd bij de arrestatieteams.

Binnenkort start een proef om te bekijken of het stroomstootwapen voor alle agenten bruikbaar is. Uit onderzoek van het ministerie van Veiligheid en Justitie blijkt dat veel agenten graag met de taser op pad willen. Volgens minister Ivo Opstelten (Veiligheid) hebben leden van speciale arrestatieteams positieve ervaringen met de zogenoemde taser opgedaan.

Door een stroomschok van een taser is een agressieve persoon in een keer uit te schakelen.

Voor- en nadelen
Volgens Adang kleven er voor- en nadelen aan het gebruik van de taser. “Je kunt zonder verwondingen iemand uitschakelen, en agenten raken door het gebruik van een stroomstootwapen minder snel gewond. Aan de andere kant: omdat het wapen makkelijk in te zetten is, wordt het snel het wapen van eerste keuze. Je moet politieagenten dus heel goed trainen om een dergelijk wapen te gebruiken.”

Niet onomstreden
Onomstreden is het wapen niet. De Nederlandse Politiebond heeft eerder twijfels geuit over het nut en het veilig gebruik van de taser. In het buitenland zijn er volgens critici doden gevallen door het gebruik van de taser. Volgens Amnesty International zijn er in Amerika 500 doden gevallen door stroomstoten uitgedeeld door de politie. Amnesty pleitte eerder voor meer onderzoek.

Pepperspray
Voorzitter Gerrit van de Kamp van politiebond ACP zegt de taser als middel ‘prima' te vinden. Volgens hem moet er, als deze wordt toegevoegd aan de middelen die agenten bij zich dragen, dan wel worden gekeken naar het totale aantal. “Het minst effectieve middel zou dan moeten verdwijnen'', aldus Van de Kamp. “Anders wordt het wel heel erg veel, wat ze bij zich hebben. Ze dragen nu al dingen als een pistool, een lamp, mobilofoons, pistoolhouders, pepperspray en meer bij zich.''

Een agent heeft nu naast pepperspray een wapenstok in zijn standaarduitrusting. Onlangs is er wel geëxperimenteerd met een langere wapenstok. De PVV pleitte eerder voor een taser in de vaste uitrusting omdat volgens de partij een agent nu te weinig middelen heeft en pepperspray vaak niet werkt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen