Nieuws13 feb '14 12:17Aangepast op 13 feb '14 14:07

Stormen slikken deel van Frankrijk op

Auteur: Pieter van den Akker

Frankrijk is de afgelopen weken een stukje kleiner geworden. In het zuidwesten heeft de zee over een lengte van vele kilometers tien meter van de duinen weggeslagen. Dat komt door het extreem hoge aantal winterstormen dat over de Golf van Biskaje is getrokken.

Niet alleen in Engeland hebben ze dus last van regen en wind; ook de stormen in Frankrijk zijn geen kattenpis, zegt Jeroen Aerts, bijzonder hoogleraar risk insurance and water management aan het Instituut voor Milieuvraagstukken.

"Het is vrij heftig geweest de afgelopen winter. Er zijn meerdere stormen voorbijgekomen. Het ziet er naar uit dat die stormen een enorme hap uit de duinen en het strand hebben weggenomen, tot heel dicht bij een aantal hotels dat nu aan een afgrond staat."

Dat dergelijke stormen over dit gebied razen is op zichzelf niet uniek, aldus Aerts. "Maar deze winter, dat hebben we in Nederland ook gemerkt, heeft het wel héél erg vaak gestormd."

Asfalt aanleggen
Er zijn verschillende mogelijkheden om het probleem aan te pakken, zegt hij. "In Nederland weten we natuurlijk alles van dijken. Je zou bijvoorbeeld een stuk beton, asfalt over de duinen kunnen leggen. Alleen ziet dat er niet zo mooi uit. In Nederland zuigen we eens in de zoveel jaar zand op van de zeebodem en dat spuiten we op het strand. Dat wordt dan wel weer weggeslagen door een storm, maar het is altijd nog goedkoper dan een heel stuk dijk aanleggen. Deze techniek zouden ze ook in Frankrijk kunnen toepassen."

Zand opspuiten
De Nederlandse ervaring is zeer toepasbaar in dat deel van Frankrijk, benadrukt hij nog maar eens. "Dit is een enorme business, met name voor de baggeraars die dit soort apparaten hebben. Dat zijn zogenaamde sleephopperzuigers, dat zijn gigantische boten: een soort stofzuigers die zand opspuiten. Die hebben bijvoorbeeld ook het Palm-eiland in Dubai opgespoten. Die kunnen dit soort stranden veilig houden in verschillende delen van de wereld."

Gerelateerde artikelen