Nieuws5 jul '12 08:10Aangepast op 5 jul '12 10:23

Update | Ramp Fukushima ook door menselijk falen

Auteur: Harmen Simon Teunis

De ramp met de kerncentrale Fukushima in Japan is niet alleen het gevolg van de tsunami na de aardbeving van maart vorig jaar. Menselijk falen speelde ook een belangrijke rol.

Dat staat in het eindrapport van een onderzoekscommissie van het Japanse parlement, dat donderdag is gepubliceerd. De commissie erkent dat de ramp begon met de aardbeving en de tsunami, maar de gevolgen hadden met effectievere maatregelen kunnen worden bestreden.

Zowel de overheid als de toezichthouders en de eigenaar van de centrale misten het gevoel van verantwoordelijkheid om mensenlevens en de samenleving te beschermen.

Bovendien is gebleken dat de centrale kwetsbaar was en dat er geen garantie was dat hij aardbevingen en tsunami's kon doorstaan. Hoewel de toezichthouders en elektriciteitsbedrijf Tepco, de eigenaar van de installatie, talrijke mogelijkheden hadden om in te grijpen, stelden zij besluiten met opzet uit of namen zij alleen beslissingen die hunzelf goed uitkwamen, stelt de onderzoekscommissie.

Het officiële dodental van de ramp staat op bijna 16.000. Iets minder dan 3300 mensen worden tot op de dag van vandaag vermist.

Duurste natuurramp ooit
Het zou de duurste natuurramp in de geschiedenis zijn; de schade wordt geraamd op 92 tot 178 miljard euro.

Energiebeleid Japan
De Japanse regering werkt nog steeds aan een energiebeleid om een oplossing te vinden voor het tekort aan energie zonder dat de veiligheid van de bevolking in gevaar wordt gebracht. Als tijdelijke optie voor het energiegebrek is de regering deze week een grote campagne voor deze zomer begonnen om energie te besparen. Grote energieverbruikers zoals roltrappen, liften, (sier)verlichting en airconditioning worden in deze periode uitgeschakeld.

Op de dag dat dit  eindrapport van een onderzoekscommissie van het Japanse parlement gepubliceerd werd, is een van de 50 kernreactoren in het land herstart.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen