Nieuws23 mrt '13 10:36Aangepast op 23 mrt '13 14:17

'Groundhog Phil heeft gelogen'

Auteur: BNR Webredactie

Niet alleen hier bij ons valt het voorjaar nogal tegen. Ook in de VS laat het mooie weer erg lang op zich wachten. Zo lang, dat de voorbode van de lente, groundhog (bosmarmot) Punxsutawney Phil, zwaar onder vuur ligt.

"Ik vind het tijd worden om Punxsutawney Phil aan te klagen voor fraude", zegt Mike Gmoser, aanklager in Butler County, Ohio, tegen persbureau Reuters. Wat hem betreft zou het ten onrechte voorspiegelen van een vroege lente strafbaar moeten zijn.

Groundhog Day wordt ieder jaar in de VS en Canada gevierd op 2 februari. Volgens de traditie ontwaakt de bosmarmot dan uit zijn winterslaap en waagt zich buiten zijn hol. Als hij zijn schaduw niet ziet, is op basis van de folklore het eind van de winter nabij. Dat was ook dit jaar weer het geval, waardoor werd gerekend op een vroege lente.

Maar die kwam niet. Delen van de VS krijgen dit weekend zelfs te maken met sneeuwstormen. Verwacht wordt dat de winter er voorlopig nog wel even standhoudt.

Gmoser heeft Phil een deadline gesteld en zegt dat hij de aanklacht achterwege laat als de lente halverwege april goed is aangebroken.

Gerelateerde artikelen