Nieuws18 jun '14 08:05Aangepast op 18 jun '14 16:14

ISIS-rebellen rukken op, maar kunnen ze Bagdad innemen?

Auteur: BNR Webredactie

ISIS-strijders zouden 75 procent van de grootste olieraffinaderij van Irak in handen hebben, meldt persbureau Reuters. Het versterkt geruchten over een gedemotiveerd Iraaks leger met omgekochte generalen en soennitische militairen die nauwelijks trek hebben om voor een min of meer sjiitisch regime te strijden.

Volgens correspondent Remco Andersen krijgen de militanten een groot drukmiddel in handen als ze erin slagen de raffinaderij in handen te houden. Het betekent daarom een flinke klap voor de infrastructuur van Irak. "ISIS heeft vooral delen in het noordwesten en zuidwesten van Irak in handen, waar het gros van de olie- en gaspijpleidingen doorheenloopt. Als ze deze raffinaderijen in handen weten te houden, kunnen ze bijvoorbeeld dreigen het licht uit te zetten in Bagdad en op die manier druk uitoefenen."

De raffinaderij ligt zo'n 210 kilometer van Bagdad. De plaatsjes rond de raffinaderij zijn al sinds de opmars van vorige week in handen van ISIS. De raffinaderij zelf werd wel degelijk zwaar verdedigd, maar die werd omsingeld en was dagenlang het podium van gevechten, zegt Andersen. "Als je daar zit met je militairen, je krijgt geen hulp van buiten en je aanvoerlijnen zijn weg, is het een kwestie van tijd voor de belegering succesvol is."

De Islamitische rebellenbeweging ISIS komt steeds dichterbij de Iraakse hoofdstad Bagdad. Dit tot woede van de Irakese premier, die vier legerleiders heeft ontslagen. De rebellenbeweging zal zeker probereren om Bagdad in te nemen, denkt arabist Jan Jaap de Ruiter van de Universiteit van Tilburg. Alleen bestaan de aanvallers volgens hem allang niet meer uit alleen ISIS-strijders.

Diverse strijdgroep
"Ik denk dat het niet alleen ISIS is. De aantallen van de strijdgroepen worden geschat op tussen de 8 en 12 duizend strijders. Het verhaal wil dat ze veel steun hebben van de lokale soennitische elites, onderdelen uit het leger die gedeserteerd zijn en van mensen uit het vroegere Baath-regime van Saddam Hoessein. Er wordt constant maar gezegd dat ISIS oprukt, maar ISIS is inmiddels een label voor een heel diverse strijdgroep."

De rebellen bevinden zich op het moment op slechts een uur afstand van de Iraakse hoofdstad. De Ruiter: "Rationeel-strategisch zou je denken dat je nooit Bagdad moet proberen te veroveren. Het is een enorme stad en de macht zit er, Bagdad zal zich enorm gaan verzetten."

Angst opgeroepen
Hij gaat verder: "Maar ja, in het Midden-Oosten is natuurlijk niets helemaal uitgesloten. Waarom zouden mensen die zo ideologisch bevlogen zijn het niet gaan proberen? Ik sluit het dus zeker niet uit. De naam ISIS roept momenteel zo verschrikkelijk veel angst op. Wie vertelt ons dat Maliki's troepen in Bagdad niet zeggen: 'we vertrekken, hier moeten we niet wezen'."

Of De Ruiter denkt dat het uiteenvallen van Irak dreigt? "Koerdistan was al een regio die formeel onderdeel was van de Iraakse staat, maar heeft zich toch heel erg onafhankelijk ontwikkeld. Het zuiden is overwegend sji'itisch. Je ziet een ontwikkeling dat het land in drie stukken uiteenvalt, maar dat wil nog niet zeggen dat dat straks drie aparte staten worden. Niemand zit natuurlijk te wachten op een soennitische staat die geleid wordt door een club als ISIS. Sowieso doet ISIS in haar ideologie niet aan grenzen: 'We willen dat alle moslims van Marokko tot de Filipijnen in één kalifaat geregeerd worden'. Dus nee, dat is een heel onzalige ontwikkeling."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen