Nieuws19 aug '14 10:22Aangepast op 19 aug '14 10:40

Obama: "We zijn wel degelijk in oorlog"

Auteur: BNR Webredactie

Amerika zet de luchtaanvallen op IS in Noord-Irak voort. Tijdens een persconferentie gisteravond was president Obama heel duidelijk over de rol van de Amerikaanse strijdkrachten.

De Amerikaanse president draaide er niet omheen: het is oorlog. Ook al is er 'slechts' sprake van steun vanuit de lucht en moeten de Irakezen het vooral zelf uitvechten. Als reactie op de luchtaanvallen van het Amerikaanse leger dreigt de Islamitische Staat nu op zijn beurt ook Amerikaanse doelen aan te gaan vallen.

Het heroveren van de Mosul-dam gisteren was dan ook een belangrijke zet. Het Iraakse leger en de Koerdische strijdkrachten hebben de macht over het gebied weer terug en daar is ook Amerika bij geholpen. Was de dam doorbroken, dan hadden niet alleen bewoners van het gebied, maar ook de Amerikaanse ambassade gevaar gelopen.

Nationale eenheid
Inmiddels heeft de zittende sjiitische premier Nouri al-Maliki plaats moeten maken voor partijgenoot Haider al-Abadi. Obama heeft laten weten dit als een zeer positieve ontwikkeling te zien.

Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg: "De nieuwe premier moet de samenwerking tussen de verschillende groepen in Irak bevorderen. Hij heeft laten weten dat ook hij een regering van nationale eenheid wil. Obama heeft vertrouwen in de nieuwe premier, maar vindt wel: eerst zien, dan geloven."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen