Nieuws24 jul '14 12:45

Terreurdreiging Noorwegen

Auteur: BNR Webredactie

De politie in Noorwegen heeft gewaarschuwd voor een mogelijke aanslag door een groep radicale moslims. De groep zou banden hebben met Syrië.

Dit meldt Benedicte Björnland, hoofd van de Noorse politieveiligheidsdienst PST. "We hebben informatie gekregen dat personen die banden hebben met een extreme (islamitische) groep in Syrië mogelijk een terreurdaad in Noorwegen voorbereiden'', zei hij tegen journalisten.

Noorwegen is al langer alert op de dreiging van radicale moslims die in Syrië hebben gevochten en daarna terugkeren. Nu zijn er vanuit een buitenlandse bron concrete aanwijzingen dat een aanslag in het Scandinavische land wordt voorbereid.

Er is echter nog veel onduidelijk. "Zij kunnen de aanslag binnen een korte tijd, waarschijnlijk binnen een paar dagen, plegen. Maar we weten niet hoe en wanneer'', zegt Björnland. Het is niet bekend waar de strijders zich op het moment bevinden en wat hun doelwit is.

De komende dagen is de politie in de hoogste staat van alarm. Ook worden treinen, de grenzen en de luchthavens strenger bewaakt. De Noorse treindiensten blijven volgens de publieke omroep NRK vooralsnog normaal rijden. Ook op de luchthavens worden nog geen extra maatregelen genomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen