Nieuws25 apr '14 01:20Aangepast op 25 apr '14 06:11

Kerry waarschuwt Rusland voor dure vergissing

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse minister van Buitenlands Zaken John Kerry heeft Rusland gewaarschuwd voor een ,,ernstige en dure vergissing" in het conflict met Oekraïne.

EPA
EPA

Als Moskou Oekraïne blijft destabiliseren, zal de internationale gemeenschap ervoor zorgen dat de ,,kosten voor Rusland alleen maar toenemen", aldus Kerry donderdag in Washington.

Rusland zorgt volgens de Amerikaan voor "afleiding en bedrog" en heeft nog "geen concrete stap gezet" om de crisis met het buurland te bezweren. De overgangsregering in Kiev houdt zich volgens Kerry als enige aan het vorige week in Genève overeengekomen akkoord.

Kerry beschuldigde Rusland verder van propaganda om te verbergen wat het eigenlijk probeert te doen in het oosten van Oekraïne: de regio destabiliseren en de geplande verkiezingen van volgende maand in Oekraïne ondermijnen.

Ontwapening
In het akkoord van Genève staat dat alle illegale gewapende groepen ontwapend zullen worden en dat de bezetting van overheidsgebouwen moet worden gestaakt. Verder staat er onder meer dat alle partijen in het conflict moeten afzien van iedere vorm van geweld, intimidatie en provocatie.

De Amerikaanse president Barack Obama zei eerder op de dag al dat hij klaar was om Rusland nieuwe sancties op te leggen, omdat het akkoord niet wordt nageleefd. ,,Zoals president Obama vandaag eerder al zei, we zijn klaar om te handelen", aldus Kerry.

Gerelateerde artikelen