Nieuws26 nov '14 15:16

Hoezo nog leren schrijven met een pen? Typen zul je!

Auteur: Eva Oude Elferink

In Finland hoeven kinderen niet meer te leren schrijven met een pen. Volgens de Finse regering is het krijgen van typles voldoende. Voor het ontwikkelen van hun motoriek worden extra tekenlessen en handvaardigheid ingezet.

Schrijven met de hand is achterhaald, vinden de Finnen. Maar is dat wel zo? Uit onderzoek van Jolien Francken, promovenda aan de Radboud Universiteit, blijkt dat kinderen gemakkelijker leren lezen wanneer ze goed met de hand kunnen schrijven, omdat ze de letters eerder herkennen.

"Bepaalde delen van de hersenen worden actief als kinderen letters lezen die ze met de hand hebben leren schrijven. Dat is niet het geval bij letters die ze hebben leren typen", zegt Francken.

Dat komt doordat meer intensieve bewegingen worden gemaakt, stelt de onderzoekster. "Het programmaatje dat die letters herkent, ontwikkelen kinderen die alleen leren typen minder goed, omdat zij steeds dezelfde beweging maken."

Onderzoek
Maar daarmee is niet gezegd dat kinderen die alleen leren typen níet leren lezen, zegt BNR-redacteur Laura Gremmee. Bijkomend probleem is volgens haar dat veel onderzoeken naar dit onderwerp onbetrouwbaar zijn, omdat ze vaak worden gesponsord door bedrijven die daar belang bij hebben, zoals uitgevers van lesmateriaal.

"Voor serieuze onderzoekers is het bovendien moeilijk groepen personen te vinden die met elkaar vergeleken kunnen worden, omdat bijna niemand tegenwoordig alleen typt of alleen schrijft."

Zelf kiezen
In Nederland is het vooralsnog zo dat kinderen zowel aan elkaar leren schrijven, als in blokletters. De Onderwijsinspectie laat scholen daarin vrij, zolang kinderen maar met een pen leren schrijven. Zo mogen ouders van kinderen die naar de Steve Jobsschool in Amsterdam gaan zelf aangeven hoe zij willen dat hun kind leert schrijven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen