Nieuws22 apr '14 18:00

Beurs gesloten: Philips grootste daler AEX door kwartaalcijfers

Auteur: Bram van Dijk

Bij de sluiting van de beurs is Philips de grootste verliezer op de AEX. Het aandeel sluit ruim 4,7 procent in de min. Oorzaak is de slechte kwartaalcijfers.

Minder winst
Philips boekte vijftien procent minder winst dan een jaar eerder en kwam uit op 137 miljoen euro. Ook daalde de omzet naar 5 miljard euro. "Het is 5 procent minder winst door wisselkoerseffecten en maar liefst 1,8 procent minder winst door wisselkoersen. Dus dat maakt het lastig", zegt Philips-topman Frans van Houten tegen BNR.

'Op het goede pad'
Dit betekent verder niets voor de langetermijndoelstelling, laat Van Houten weten. "Ik bevestig hierbij onze doelstellingen die we voor 2016 hebben geformuleerd. We zijn op het goede pad. Maar we hebben op korte termijn tegenwind. Dat maakt 2014 een lastig jaar." Een van de hobbels dit jaar is de tijdelijke sluiting van de fabriek in Cleveland. "Maar die gaat in juli weer open. We denken dat de tweede helft van het jaar aanmerkelijk beter zal zijn."

Beurs
Beleggers keken vandaag met een donkere bril naar Philips: vlak na het nieuws dook het aandeel naar ongeveer 6 procent in de min. Uiteindelijk sloot het dus op -4,7 procent. De AEX sloot positief af op 0,4 procent, vooral vanwege berichten over mogelijke farmaceutische overnames. Door het verlies van Philips bleef de AEX wel achter bij andere beurzen. De MidKap won 1,6 procent tot 659,67 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen eindigden 0,9 tot 2 procent hoger.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen