Nieuws10 mei '13 15:50

Wraking proces neonazi’s afgewezen

Auteur: Fleur de Bruijn

Amper begonnen vroegen de advocaten van vijf neonazi's in het proces van de eeuw om wraking van de rechtbank. De rechtbank in München stak daar een stokje voor en heeft het wrakingsverzoek afgewezen.

Er is volgens de wrakingskamer geen reden voor twijfel aan de onpartijdigheid van de rechters. De vijf verdachten van de neonazistische Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU) zijn beschuldigd van medeplichtigheid aan tien moorden (dönermoorden) en betrokkenheid bij twee bomaanslagen waarbij 23 mensen gewond raakten.

Gefouilleerd
De geruchtmakende rechtszaak begon maandag, maar werd verdaagd omdat de advocaten de rechters vooringenomenheid verweten. De bezwaren die zijn afgewezen, waren ingediend namens de verdachte Ralf Wohlleben. Een klacht wegens vooringenomenheid tegen voorzittend rechter Manfred Götzel door hoofdverdachte Beate Zschäpe is nog niet behandeld.

NSU-aanhangers
De 'dönermoorden' bleven lang onopgemerkt. De eerste moord was al op 9 september 2000 in Neurenberg. Daar werd een bloemenhandelaar van Turkse afkomst doodgeschoten. Op 25 april 2007 vielen de laatste schoten. In Heilbronn, in de deelstaat Baden-Württemberg, werd een 22-jarige politieagente gedood. Haar collega raakte zwaargewond.

De politie kon de zaken pas oplossen, nadat de twee NSU-aanhangers die als de daders van alle moorden worden beschouwd, op 4 november 2011 na een bankoverval zelfmoord hadden gepleegd. Zij vormden een trio met Zschäpe (38).


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen