Nieuws19 mei '14 11:52Aangepast op 19 mei '14 16:45

Wraak minder zoet: aantal wrakingsverzoeken gedaald

Auteur: Bram van Dijk

Minder mensen stellen de partijdigheid van de rechter ter discussie. Het aantal wrakingsverzoeken is voor het eerst sinds jaren afgenomen. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Raad voor de Rechtspraak.

Tijdens de rechtszaak tegen Geert Wilders werd in 2010 met succes de rechtbank gewraakt.
Tijdens de rechtszaak tegen Geert Wilders werd in 2010 met succes de rechtbank gewraakt.

Strafrechtadvocaat Richard van der Weide vindt het een logische ontwikkeling, zegt hij tegen BNR. "Een wrakingsverzoek heeft in de praktijk zelden succes. In het verleden is er veel met het instrument geschoten, maar vaak mis. Dan boet men in aan geloofwaardigheid en dan is het beter om het kruid droog te houden voor serieuze gevallen."

3,4 procent gehonoreerd
Vorig jaar werden 626 wrakingsverzoeken ingediend. Slechts 21 zaken werden gehonoreerd, dat is 3,4 procent. In 2012 liepen er 659 wrakingsverzoeken.

Lat
Volgens Van der Weide ligt 'de lat erg hoog'. "Een rechter moet op een zitting uitspraken doen waaruit blijkt dat hij niet onpartijdig is. Gelukkig laten in Nederland de meeste rechters zich niet op deze weg uit."

Moszkowicz en Wilders
In 2010 was een van de meest bekende wrakingsverzoeken. Toen wraakte advocaat Bram Moszkowicz in dienst van Geert Wilders met succes de rechtbank. In de maanden daarna volgde een flinke stijging van verzoeken.

"Ik denk dat men een aantal jaar geleden is doorgeschoten. Dat wrakingsinstrument moet je echt alleen gebruiken in hele extreme gevallen. Alleen dan kan het doeltreffend zijn", aldus Van der Weide.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen