Nieuws10 feb '12 07:41

It giet oan met Ben van der Burg

Auteur: Bart Tuinman

Oud-schaatser Ben van der Burg heeft het geflikt: om tien voor elf vrijdagavond volbracht hij zijn eigen Benstedentocht, op de Bonkevaart bij Leeuwarden. Geen kruisje, wél eeuwige roem voor 'onze' Ben!

22.50 uur:  BEN IS BINNEN! Ruim voor de 'deadline' van twaalf uur finisht hij op de Bonkevaart. Knap werk, Ben!

22.35 uur: Nog maar twee kilometer tot de Grote Wielen, dan alleen nog de Bonkevaart. Ruim voor twaalf uur binnen dus, al hangt een kruisje er niet van af.

22.15 uur: Pas bij de finish zal er weer beeld zijn, maar naar verluidt heeft Ben inmiddels Aldtsjerk in het vizier.

21.45 uur:
De beeldverbinding is even weggevallen, maar Ben zou ongeveer bij Birdaard moeten zijn. Leeuwarden lijkt binnen handbereik.

21.15 uur: Birdaard - halverwege Dokkum en Bartlehiem - moet bijna in zicht zijn. Leeuwarden in een uur moet bijna haalbaar zijn...

21.00 uur: Ben is eindelijk op de terugweg van Dokkum naar Bartlehiem. Daar aangekomen moet hij nog een kilometer of tien, via Aldtsjerk en de Grote Wielen.

20.05 uur: Ben is op de terugweg van Bartlehiem naar Dokkum. Hij kan Leeuwarden bijna ruiken, maar denkt zelf dat hij er nauwelijks voor twaalf uur vannacht is. Maar het zal waarschijnlijk een uur of tien worden.

17.49 uur: Ben is op weg naar Bartlehiem. Nog veertig kilometer. De weergoden zijn met hem: de wind is gaan liggen. Hij is doodmoe en al enkele keren gevallen, maar het enthousiasme van de mensen houdt hem op de been.

16.09 uur: Ben rijdt Harlingen uit, richting Franeker. Maar het 'ijs is echt heel slecht'. Hij wenst om 24.00 binnen te zijn, 18.30 gaat zeker niet lukken.

12.28 uur: Ben heeft er pas 80 kilometer opzitten. "Er staat heel veel wind en ik vind het allang niet meer leuk".

10.10 uur:
Ben rijdt Sloten binnen, maar het schaatsen valt niet mee. "Ik ben kapot man".

08.45 uur:
Ben is bijna in Sneek, maar loopt wel wat achter op schema...

07.00 uur:
Ben staat op het punt te vertrekken! Klik hier om zijn gesprek met Humberto te beluisteren.

Een beetje dooi kan ons niet stoppen! Die Elfstedentocht wordt bij BNR gewoon gereden! Oud-langebaanschaatser Ben van der Burg vertrekt vanuit Leeuwarden voor de tocht langs de elf steden.

De 15 centimeter kan dan wel niet gehaald zijn en de rayonhoofden kunnen wel zeggen dat de tocht niet doorgaat, Ben van der Burg rijdt vandaag de 200 kilometer.

Schaats met Ben mee vanuit huis, via de webcam.

De hele dag was Ben ook op Twitter het gesprek van de dag en was hij Trending Topic.

Gerelateerde artikelen