Nieuws8 feb '12 23:15Aangepast op 9 feb '12 01:29

Amerikaanse presidenten zijn vreemdgangers

Auteur: Harmen Simon Teunis

De mythische president John F. Kennedy heeft tijdens zijn verblijf in het Witte Huis seks gehad met een stagiaire. De vrouw met wie hij de seksuele relatie had, Mimi Alford, heeft een boek geschreven waarin ze vertelt over haar affaire met JFK. Maar wie gingen JFK voor?

Het boek van de nu 69-jarige vrouw, Once Upon a Secret: My Affair with President John F. Kennedy and Its Aftermath, is vandaag verschenen. De affaire tussen Alford en JFK zou ruim 18 maanden hebben geduurd. In de zomer van 1962 was Alford 19 jaar oud toen zij begon met haar stage bij het persbureau van het Witte Huis.

Vier dagen later werd zij al uitgenodigd om te zwemmen in het bad van het Witte Huis. Niet geheel toevallig was John F. Kennedy daar ook. De president was op dat moment 45 jaar oud en zwom bijna dagelijks om de chronische pijn in zijn rug wat te verzachten. Dat was de eerste keer dat de twee elkaar ontmoetten.

Feestje
De volgende dag werd zij door Dave Powers uitgenodigd voor een feestje na het werk. Ze dronk verschillende cocktails totdat JFK zelf ook op het feestje arriveerde. Hij nodigde haar uit voor een persoonlijke rondleiding, wat uiteindelijk ontaardde in de ontmaagding van de stagiaire. Naderhand deed Kennedy alsof er niets aan de hand was. Hij was op dat moment al negen jaar getrouwd met Jackie Onassis.

Gevarieerd en leuk
De sex was volgens Alford gevarieerd en leuk. Zo kon JFK verleidend en speels zijn en zich gedragen "alsof hij alle tijd van de wereld had. Andere tijden was hij niet in de stemming om te luieren".

Na de stage bleef ze contact houden met Kennedy die haar dan belde onder zijn pseudoniem Michael Carter.

Illuster rijtje
Maar JFK heeft een illuster rijtje van voorgangers als het gaat om buitenechtelijke relaties. En ook een bekende opvolger. Herinnert u zich de woorden "I did not have sexual relations with that woman" nog? Dat was in 1998, toen de toenmalige president Bill Clinton beweerde geen seks te hebben gehad met Monica Lewinsky, die in het Witte Huis werkzaam was. Maar wie gingen JFK en Clinton dan voor?

Thomas Jefferson
Laten we beginnen bij een van de eerste president van de United States of America. Dan komen we uit bij Thomas Jefferson, de derde president van de VS. Hij zou een 38 jaar durende affaire hebben gehad met zijn slaaf Sally Hemings.  En om het nog sappiger te maken; zij was de halfzus van zijn vrouw. De twee zouden ook verschillende kinderen hebben voortgebracht.

Warren G. Harding
Maar er zijn meer presidenten die een scheve schaats reden. We maken een sprong van iets meer dan honderd jaar naar Warren G. Harding, de 29e president van de VS. Harding kun je grofweg beschouwen als de seksuele voorganger van Bill Clinton. Want Harding deed eigenlijk precies hetzelfde als Clinton. En het had niet veel gescheeld of zijn vrouw, Florence, had hem betrapt. Maar de meer dan nuttige medewerkers van de Secret Service wisten te voorkomen dat Florence, die achterdochtig was, haar man betrapte met zijn maîtresse.

Toen Harding een kleiner kamertje op zocht met Nan Britton, die al sinds haar jeugd heimelijk verliefd was op de president, stormde zijn vrouw Florence het Witte Huis binnen. Zij eiste dat de agent van de Secret Service aan de kant ging. Toen hij dat weigerde rende ze de hoek om, om de kast waarin de president met zijn maîtresse zat te bereiken. De geheim agent beukte hard op de deur om de president te waarschuwen. Harding kon er nog net voor zorgen dat zijn maîtresse naar buiten glipte en had precies genoeg tijd om snel achter zijn bureau te gaan zitten en te doen alsof hij ontzettend hard aan het werk was.

Roosevelt
Maar ook Franklin D. Roosevelt, de 32e president, maakte het bont. Zijn vrouwe Eleanor, huurde Lucy Page Mercer in als secretaresse. In 1918 maakte zij bekend dat Mercer en Roosevelt een buitenechtelijke relatie hadden. Eleanor dreigde met een scheiding, waarop Roosevelt stopte met de affaire. Maar niet lang daarna ging het toch weer mis.

Eisenhower
En wat te denken van de 34e president, Dwight Eisenhower. Hij had een min of meer openlijke affaire met zijn vrouwelijke adjudant, Kay Summersby. Hoewel deze affaire in haar memoires niet beschreven wordt, staat deze in haar autobiografie uit 1976, Past Forgetting: My Love Affair with Dwight D. Eisenhower, wel beschreven. "Ik voel de vrijheid om er nu over te spreken", schreef  ze zestien jaar na het einde van Eisenhowers’ presidentschap en zeven jaar na zijn dood.

Ook zijn er brieven gevonden van Eisenhower gericht aan Summersby. Deze brieven hebben het debat over of de twee nou wel of niet een relatie hadden opnieuw aangewakkerd.  Tussen de brieven, die in de jaren '90 geveild werden door Sotheby's, zit een papiertje gericht aan "Irish", een van de koosnaampjes die Eisenhower had voor zijn maîtresse. Daarin vraagt hij nadrukkelijk of hij zijn vrije dag met haar door mag brengen.

Menselijke gevoelens
En zo kunnen we nog wel even door gaan. Want dit lijstje van Amerikaanse presidentiële vreemdgangers is niet compleet. Je zou haast denken dat het een kwestie van tijd is tot de volgende maîtresse uit de school klapt met openbaringen die de politieke carrière van een zittend president of oud-president door het slijk haalt.

Je kunt het natuurlijk ook zien als het bewijs dat ook de machtigste mannen ter wereld vatbaar zijn voor menselijke gevoelens. Hoewel het besturen van een land door hen haast makkelijker lijkt dan het onderhouden van een gezonde relatie.

Gerelateerde artikelen