Nieuws8 dec '13 22:47Aangepast op 9 dec '13 06:23

Oom van Kim Jong-un weg om criminele daden

Auteur: ANP Nieuws

De oom van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is ontslagen vanwege ,,criminele daden.'' Dat heeft het communistische land zondag bekendgemaakt, weet persbureau KCNA.

Jang Song-thaek wordt beschuldigd van economisch wanbeleid, corruptie, rokkenjagen en drugs- en alcoholgebruik.

"Jang pretendeerde de partij en zijn leider te steunen, maar had zelf ondertussen heel andere dromen'', meldde KCNA. ,,Achter de schermen speelde hij een dubbel spel. Zijn kapitalistische levensstijl leidde ertoe dat Jang verschillende overtredingen heeft begaan.''

In eerste instantie bleef onduidelijk wat voor misdaden Jang Song-thaek, die na Kim Jong-un als machtigste man van Noord-Korea werd gezien, had gepleegd. "Jang en zijn medestanders pleegden criminele daden die de verbeelding verbijsteren en hebben enorme schade berokkend aan onze partij en revolutie'', was aanvankelijk de lezing, meldde het Noord-Koreaanse persbureau.

Functies
Jang heeft al zijn titels en functies moeten inleveren. Behalve topfuncties binnen de Arbeiderspartij en het leger was Jang ook werkzaam als vicevoorzitter van de Nationale Defensiecommissie van het uiterst gesloten Aziatische land.

Het ontslag van Jang betekent de grootste personele verschuiving sinds het overlijden van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il in 2011, de vader van de huidige leider.

De inlichtingendienst van buurland Zuid-Korea meldde afgelopen week al dat de oom van Kim moest vertrekken. Twee van zijn vertrouwelingen zouden in het openbaar zijn geëxecuteerd, omdat ze zich schuldig zouden hebben gemaakt aan ,,corruptie en misdaden tegen de Arbeiderspartij.'' Noord-Korea laat echter weten dat het Politburo van diezelfde partij zondag pas heeft besloten dat Jang weg moest.

Gerelateerde artikelen