Nieuws19 dec '13 07:34Aangepast op 19 dec '13 09:06

Rodman geeft Noord-Koreanen basketballes

Auteur: ANP Nieuws

De Amerikaanse ex-basketballer Dennis Rodman vertrekt voor vijf dagen naar het stalinistische Noord-Korea. De kleurrijke sporter gaat het basketbalteam van het land trainen. Dat meldde de BBC donderdag.

Rodman bestempelde zijn bezoeken aan de dictatuur eerder als "basketbaldiplomatie''. De ex-basketballer beschouwt heerser Kim Jong-un als een "vriend voor het leven''. Het bezoek van Rodman is dan ook niet bijzonder, de timing wel.

De mentor van dictator Kim, zijn oom Jang Song-thaek (67), werd onlangs geëxecuteerd. Volgens experts gaat het om een politieke aardverschuiving in het gesloten land. Rodman houdt echter vol niets met politiek van doen te hebben. "Ik ga erheen voor een potje basketbal en om lol te hebben'', zei hij tegen persbureau Reuters.

Het is de bedoeling dat Rodman ook een vriendschappelijke wedstrijd organiseert tussen Noord-Korea en oud-spelers uit de Amerikaanse basketbalcompetitie. De twee teams zouden elkaar ontmoeten op 8 januari, als Kim Jong-un 31 jaar wordt. Tijdens zijn vorige bezoek aan Noord-Korea, in september, bezocht Rodman Kim en diens vrouw Ri Sol-ju. Hij zei toen dat Kim een dochter had met de naam Ju-ae.

Gerelateerde artikelen