Nieuws11 sep '14 17:20Aangepast op 11 sep '14 18:05

Muziekstreamingsdiensten vechten om artiesten

Auteur: BNR Webredactie

Streamingdiensten als Spotify, Deezer en Beats Music zijn flinke oorlog verwikkeld. Steeds vaker worden artiesten exclusief getekend bij deze bedrijven, waardoor ze bij de concurrent niet meer te horen zijn.

De oorlog begon deze week bij de release van album 'Songs of Innocence' van U2 . Dat album werd gepresenteerd tijdens het Apple Event afgelopen week, waar ook de iPhone 6 en de Apple Watch uitkwamen. Op dat moment kregen alle iTunes gebruikers het album gratis op hun computer, telefoon of iPod.

Maar achter de schermen ging die deal veel verder: andere streamingdiensten, zoals Spotify en Google Play mogen het album van U2 niet aan hun gebruikers laten horen. Voorlopig zit deze plaat van U2 exclusief bedrijven van Apple: dus iTunes, iTunes Radio en Beats Music.

Dat is eigenlijk helemaal niet zo'n goede stap voor de streamingbedrijven, het kan de diensten wel eens kapot maken, waarschuwen analisten. Want natuurlijk sloegen andere bedrijven meteen terug. Zo is Led Zeppelin nu exclusief getekend bij Spotify.

Gerelateerde artikelen