Staatsbosbeheer mag natuurgrond verkopen
Zestien stukken natuurgebied mogen in de verkoop van de kortgedingrechter Den Haag. Staatsbosbeheer wil deze percelen verkopen, maar de stichting Das&Boom wilde daar met een kort geding een stokje voor steken.
Staatsbosbeheer kreeg van het vorige kabinet de opdracht om 100 miljoen euro bij te dragen aan de staatskas. De organisatie wil dat geld onder meer vrijmaken door natuurpercelen zoals wegbermen, weilandjes, vennetjes en bosschages te verkopen aan particulieren.
Stichting Das&Boom wilde dat de rechter de verkoop zou verbieden of opschorten, totdat duidelijk was welke beschermde planten en dieren op de 16 percelen leven.
Onterechte zorgen
Die zorgen zijn volgens de Staat en Staatsbosbeheer onterecht. Er is landelijke wetgeving om de natuur te beschermen en ook lokale overheden hebben daarin verantwoordelijkheden. Dat de percelen niet langer eigendom zijn van Staatsbosbeheer, wil niet zeggen dat er geen goed beheer meer zou kunnen plaatsvinden.
Verbod gaat te ver
De rechter vindt het te ver gaan om Staatsbosbeheer een verbod op te leggen. Nader onderzoek voorafgaand aan de verkoop is niet noodzakelijk en ook is het niet nodig om voorwaarden te stellen aan de verkoop. Ook als de natuurgebieden van iemand anders dan Staatsbosbeheer zijn, kan er voor genoeg bescherming van planten en dieren worden gezorgd.
Bescherming niet te handhaven
Jaap Dirkmaat, voorzitter van stichting Das&Boom vraag zich af hoe die bescherming zo wordt gehandhaafd. "Wie gaat die percelen controleren? Als er beschermde planten groeien in een tuin van iemand, wijst de minister dit aan als beschermd staatsnatuurmonument. Maar stel je voor dat hij al die verkochte stukjes grond zo moet aanwijzen, dat wordt natuurlijk gekkenwerk. Dan moet hij bij ieder gebied een beheerder aanstellen die die particulieren wijst op de vormen van beschermd natuur op hun grond. Als die tuineigenaren dus iets doen met de beschermde planten of dieren wat niet door de beugel kan, zijn ze strafbaar. Wie gaat dat controleren?"
"De natuurgebieden buiten de reservaten zijn bijna allemaal verslechterd", vervolgt Dirkmaat. "Bij Nijmegen, vlakbij waar ik woon, is een stuwwal, behalve in de reservaten, helemaal volgezet met bungalows. Op de Veluwe verdwijnt per 10 jaar 900 hecare aan bos illegaal. We hebben genoeg voorbeelden."