Nieuws28 feb '14 11:17

Politie mag fouilleren vanwege nucleaire top

Auteur: Marjan van den Berg

Vanwege de nucleaire top, op 24 en 25 maart in Den Haag, mag de politie vanaf dit weekend op specifieke plaatsen mensen fouilleren en ondervragen. Dat zegt Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, op BNR.

De maatregel is uitzonderlijk en geldt van 1 maart tot 1 april, in zogenoemde 'veiligheidsrisicogebieden' rond bijvoorbeeld het World Forum, hotels, luchthavens, paleis Huis ten Bosch en belangrijke wegen. Schoof: “Onder mensen die in dat hele specifieke gebied bewegen, mag dat als er aanleiding is om daarnaar te kijken.”

Fouilleren en vragen stellen onder terrorismewetgeving wordt al toegepast op Schiphol. “Daar is het standaard”, zegt Schoof. Vanwege het uitzonderlijke karakter van de top komt daar verandering in en wordt de maatregel nu voor het eerst tijdelijk op andere, specifieke plaatsen toegepast. “Deze wet waarop het gebaseerd is, bestaat nu ongeveer een jaar of negen. Het is de eerste keer dat we hem gebruiken.”

Volgens Schoof betekent dat niet dat iedereen in die gebieden ook werkelijk wordt gefouilleerd. “Het is een mogelijkheid die we hebben. We mogen het dus nu.”

Grensbewaking
Ook wordt van 14 tot en met 27 maart de grensbewaking tijdelijk heringevoerd. Op basis van informatie, maar ook steekproefsgewijs, kan reizigers bij bepaalde grensovergangen worden gevraagd naar een geldig reisdocument. Daarmee wil Schoof voorkomen dat bijvoorbeeld “agressieve of radicale anti-globalisten” naar Nederland komen om tijdens de top actie te voeren. “Het is niet zo dat Nederland gedurende deze dagen op slot gaat aan de grens en iedereen wordt gecontroleerd, maar er wordt daar gecontroleerd waar wij denken dat het nodig is om mensen tegen te houden.”

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid is eindverantwoordelijk voor de veiligheid rond de top.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen