Het gaat om een kiesdrempel van minimaal 5 procent van de stemmen. "Bijna alle landen hebben die drempel ingevoerd, maar Nederland niet. Op dit moment heeft het geen zin om te doen, want dat redden we niet voor de aankomende verkiezingen. Maar de kiesdrempel helpt wel om te voorkomen dat alle kleine partijen het landschap versnipperen", legt Wientjes uit.
Verantwoordelijkheid
Vandaag voert de Tweede Kamer een debat over de begroting voor 2013. “Als je vandaag de kans pakt en probeert vanuit het landsbelang de verantwoordelijkheid te nemen, dan toon je dat de politiek niet ziek is”, zegt Wientjes. “Dan hebben ze één minuut voor twaalf de verantwoordelijkheid genomen.”
Wientjes benadrukt dat dit het moment is. “Als het lukt vandaag met de Kunduz-coalitie, dan komt dat , dat de laatste tijd onder druk heeft gestaan, weer terug. En dat is een goed signaal voor versteviging.”
Zakenkabinet
Wientjes stelt dat een zakenkabinet wat hem betreft niet aan de orde is, omdat dat zou betekenen dat de politiek het niet meer aan kan. “We zeggen altijd: de politiek is aan zet. Kijk naar Italië, daar is het initiatief gekomen vanuit de politiek. Een zakenkabinet formeert zich niet plotseling.”
Democratie
Rob de Wijk, directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, zei vanochtend op BNR dat de democratie niet meer werkt, maar Wientjes vindt dat te ver gaan. “Ik zie geen beter alternatief voor de democratie.”