Nieuws31 mrt '11 11:15

Kabinet wil missie uitbreiden

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Tweede Kamer houdt nog donderdag een debat over het kabinetsvoorstel voor een uitgebreidere missie in Libië.

Voorafgaand aan het debat van donderdag staat een militaire briefing op de agenda en zullen fracties schriftelijke vragen aan het kabinet stellen over het voornemen mee te doen aan de handhaving van het vliegverbod boven Libië.

Dat heeft de Kamercommissie van Buitenlandse Zaken donderdag in een interne vergadering besloten. Zes F-16-gevechtsvliegtuigen, een mijnenjager en een tankvliegtuig zijn nu al onder NAVO-vlag actief om het wapenembargo tegen Libië te controleren. Ministers Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken en Hans Hillen van Defensie kondigden woensdag aan dit materieel ook te willen inzetten om de no-flyzone boven het Noord-Afrikaanse land af te dwingen.

Briefing en kameroverleg

De briefing, waarin onder anderen commandant der strijdkrachten Peter van Uhm militaire aspecten zal toelichten, begint rond 15.00 uur. Het ziet ernaar uit dat het Kameroverleg met de ministers vervolgens om 18.00 uur begint. Een meerderheid van de Tweede Kamer zal naar verwachting instemmen met de ruimere inzet.

Reactie van Bommel

SP-Kamerlid Harry van Bommel vond het onverantwoord om de discussie daarover donderdag al "af te raffelen". Hij wees erop dat er internationaal veel discussie is over de militaire operatie. Zo zijn de luchtaanvallen hervat en wordt door sommigen gepleit voor het bewapenen van de rebellen in Libië, aldus Van Bommel.

F16's worden niet ingezet om grond of zee te bestoken

Rosenthal en Hillen hebben in hun brief aangegeven dat de Nederlandse F-16's niet worden ingezet om doelen op de grond of op zee te bestoken. Ook is Rosenthal tegen mogelijke wapenleveranties door de NAVO aan opstandelingen, wat de Verenigde Staten suggereren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen