Nieuws3 okt '14 12:46

Biografie Peter van Uhm: "Ik was een enorme driftkikker"

Auteur: Karlijn Meinders

Deze week verschijnt de biografie van voormalig Commandant der Strijdkrachten, Peter van Uhm. Het boek getiteld 'Ik koos het wapen' bevat de levenslessen van een krachtige man, die heeft leren relativeren en doseren.

Op zijn eerste dag als Commandant der Strijdkrachten sneuvelde zoon Dennis bij een aanslag in Afghanistan. Ondanks de omstandigheden bleef hij op zijn post. Voormalig Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm heeft veel meegemaakt. Als commandant, maar ook als vader. Voordat hij zijn ervaringen op papier liet zetten, heeft hij echter lang moeten nadenken.

"Dat heeft ruim negen jaar geduurd. Toen vroeg iemand voor het eerst of ik niet iets wilde publiceren. Destijds vond ik dat geen goed idee. Nu is de situatie anders, maar ik moest wel eerst met mijn gezin overleggen. Een biografie zou niet geloofwaardig zijn zonder een hoofdstuk over mijn gesneuvelde zoon. We wisten dat dat heftig zou zijn, maar uiteindelijk hebben we besloten dat het een steun kan zijn voor mensen die iets vergelijkbaars hebben meegemaakt."

Driftkikker
Het begon voor Van Uhm allemaal in Nijmegen-Oost. "Ik kwam uit een arme arbeiderswijk. Ik kan me nog herinneren dat ik op school een keer voor straf in de hoek moest staan. Zelfs toen de school al uit was mocht ik niet weg. De leraar heeft me wat hardhandig proberen de les te lezen, hij greep me bij mijn nek en arm. Toen mijn moeder later de blauwe plekken zag vond ze dat ik niet meer naar de lagere school hoefde en ben ik gestopt. Ik had toen nooit gedacht dat ik ooit in de top van Defensie zou gaan werken."

Maar dat is wel wat er gebeurde. En zijn tijd bij Defensie heeft van hem een ander mens gemaakt. "Ik was een enorme driftkikker, maar ik heb geleerd dat met je vuist op tafel slaan een goed middel is, maar dat je het moet doseren. Het is een fysieke wereld, maar je wil geen macho's in de krijgsmacht. Ik wilde zelf ook juist mensen die risico's goed kunnen afwegen. Als leidinggevende gaat het niet alleen om je formele machtsbasis, maar ook vooral om het waarmaken van vertrouwen. Ik heb geleerd dat motiveren in het hoofd zit, maar inspireren in het hart. Ik eiste van mijn jonge leidinggevenden dat ze iedereen goed in de gaten hielden en dat zware ervaringen doorgesproken werden met elkaar."

Relativerende factor
Een sturende kracht tijdens zijn carrière was zijn vrouw. "ik noem haar altijd mijn relativerende factor. Ik luister goed naar wat ze zegt. Ik was bijvoorbeeld niet gevraagd om naar Libanon te gaan, maar wilde toen vrijwillig toch die kant op. Toen heeft ze wel gezegd: met wie ben je nou eigenlijk getrouwd? Je hoeft niet meteen je vinger op te steken voor zoiets als je niet aangewezen bent."

Met haar geniet Van Uhm nu van zijn vrije tijd, iets wat niet meteen vanzelf ging. "Het heeft even geduurd om in een ander ritme te komen. Voor het eerst liet ik mijn telefoon in de keuken liggen en ging ik alleen met mijn vrouw naar bed. Defensie vraagt een scherpte en toewijding van je die al je aandacht opeist en ik moest eerst een structurele vermoeidheid wegwerken. Nu laten we het leven op ons afkomen. Vervelen doe ik me niet. Ik heb een waslijst met doelen waaraan ik bijdraag, daar kan ik mijn energie prima in kwijt. En mijn vrouw laat het weten wanneer het weer even teveel van het goede is."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen