Nieuws11 sep '14 15:25Aangepast op 11 sep '14 17:01

Extra miljoenen voor de Nederlandse ruimtevaart

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet gaat meer investeren in de Nederlandse ruimtevaartindustrie. Vanaf 2018 krijgt de sector er jaarlijks 13 miljoen bij.

Prins Willem-Alexander bij het laboratoriumgebouw van ESA / ESTEC
Prins Willem-Alexander bij het laboratoriumgebouw van ESA / ESTEC

Eerder maakte het kabinet al een voorgenomen bezuiniging op de sector ongedaan. Arnoud de Jong, van ruimtevaartonderneming Dutch Space, is ongelooflijk blij met het nieuws. "Dit betekent dat we weer terug zijn op het niveau van 2010 en dat we dat nu kunnen gaan uitbouwen."

Nederland doet als het op ruimtevaart aankomt mee met de top. "We zitten absoluut in een champions league. En we zijn breed opgesteld. We maken alles van launchers, tot kleine satellieten en de zonnepanelen die satellieten van energie moeten voorzien. Uiteindelijk moeten deze high tech producten een meerwaarde zijn voor ons als mensen op aarde."

Nico van Putten, adjunct-directeur van de Nederlandse Ruimtevaartorganisatie NSO, is ook blij met de investering. "Het is structureel en voor Nederland een enorme stap voorwaarts. We kunnen het goed gebruiken voor bijvoorbeeld dataverwerking."

En dat is uiteindelijk een goede ontwikkeling voor de maatschappij. "Onze satellieten worden gebruikt om heel veel informatie binnen te halen. We kunnen ze bijvoorbeeld gebruiken om de dijken in de gaten te houden, of op een andere manier te observeren. Al die data komt naar beneden en moet verwerkt worden, daar is heel veel geld voor nodig."

Gerelateerde artikelen