Nieuws20 aug '14 14:34

Stagiaires worden steeds populairder

Auteur: BNR Webredactie

Bedrijven die op zoek naar een goede stagiair kunnen daar maar beter haast mee  maken. Uit het Nationaal Stage Onderzoek dat is uitgevoerd door vacaturesite Stageplaza, blijkt dat vooral de vraag naar HBO-stagiairs sterk toeneemt.

Rob Kriegman, directeur van Stageplaza, kijkt op van de gestegen belangstelling.

Het gaat weer wat beter, denken we dan. Maar het is wel een heel spectaculaire toename, niet waar?
“Het is zeker een sterke toename. We hebben klanten die zich vorig jaar hebben ingeschreven voor stageplaatsen en klanten die dat jaar hebben gedaan. Bij 20 procent van de klanten is een significante toename. Wij denken zelf dat dat te maken heeft met de tevredenheid van de bedrijven over deze hbo-stagiaires. Ze zien dat ze heel veel werk doen en dat er slimme dingen gedaan kunnen worden. Zoals social media of klanttevredenheidsonderzoeken. Dat wordt voortgezet in een nieuwe generatie.”

Dat in een periode waarin het vaak klinkt dat het voor mbo-studenten heel moeilijk is een stageplaats te vinden.
“Dat probleem blijft ook hardnekkig bestaan. Ik denk dat dat er mee te maken kan hebben dat heel veel bbl’ers (beroepsbegeleidende leerweg, red.) het minimum jeugdloon krijgen. Dat is dan voor mbo’ers, terwijl een hbo’er een normale stagevergoeding krijgt van ongeveer 300-350 euro per maand.”

Moeten bedrijven echt haast maken? Komt er een tekort?
“Haast maken is zeker verstandig, omdat uit ons onderzoek blijkt dat 80 procent van de studenten al een stage gevonden heeft, terwijl 45 procent van de bedrijven bij ons aangeeft dat ze nog snel een stagiair moeten gaan regelen. In september is dat helemaal kansloos, in augustus kan het nog. Er zijn natuurlijk twee stageperiodes: eentje in september en eentje in januari.''

 

Zegt dat iets over de kwaliteit van de stagiaires? Blijkbaar is men erg tevreden.
“Absoluut. Maar we zien het ook internationaal voor stages in het buitenland. Ook daar zien we dat er een enorme toename is van de vraag van bedrijven.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen