Nieuws8 feb '13 15:06

Tienduizenden Tunesiërs rouwen om politicus

Auteur: BNR Webredactie

Tienduizenden Tunesiërs zijn de straat opgegaan om hun woede en verdriet te uiten over moord op een politicus van de oppositie. Het slachtoffer, Chokri Belaid, wordt vrijdag begraven.

Het is de massaalste begrafenis sinds de eerste president van het land, Habib Bourguiba, stierf in 2000. In de hoofdstad Tunis waren zeker 50 duizend mensen op de been in het district Jebel al-Jalloud, waar Belaid woonde. Ze riepen leuzen tegen het islamisme en de regering. Buiten de begraafplaats raakten groepen van de rouwende menigte slaags met de politie.

Ook op andere plekken waren rellen. In de stad Gafsa gooiden betogers met stenen en benzinebommen. De politie gebruikte traangas om de menigte te verdrijven.

Veel mensen verdenken de islamistische regering van betrokkenheid bij de moordaanslag op Belaid, die woensdag voor zijn huis werd neergeschoten. Uit protest wordt in het hele land wordt gestaakt.

Vrijheden afpakken
De seculiere politicus Belaid was tegen de invloed van de islam op de politiek in Tunesië. De islamistische partij Ennahda, die wel een nadrukkelijk rol ziet voor de islam in de politiek, had echter de verkiezingen gewonnen en mocht een regering vormen. Belaid, die een kleine linkse partij leidde, verwoordde de angst van veel Tunesiërs die vrezen dat radicale moslims de vrijheden weer willen afpakken die met de revolutie van begin 2011 waren verworven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen